Bez incidenata

BiH: Protesti prerasli u plenume, političari na sastanku s Fileom

Saobraćaj u Sarajevu je odblokiran. Bez incidenata završen je i protest u Mostaru gde se na Španskom trgu okupilo oko stotinak građana
103 pregleda 5 komentar(a)
Bosna protesti, Foto: Reuters
Bosna protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2019. 11:51h

U više gradova Federacije BiH i danas su održani protesti građana nezadovoljnih ekonomskim stanjem u zemlji i načinom na koji funkconiše politička elita.

Protesti su završeni bez incidenata, a građani su se sa ulica preselili u zatvorene prostore u kojima se održavaju plenumi na kojima se formulišu zahtjevi koji će biti dostavljeni aktuelnim vlastima.

U međuvremenu, u popodnevnim satima u Sarajevo je doputovao evropski komesar za proširenje Štefan File koji je još uvijek na sastanku sa sedam najuticajnijih političkih lidera BiH.

"Ako BiH stagnira, to je suprotno svemu za šta se EU zalaže", naveo je File u jučerašnjoj izjavi koju je prenijela Delegacija Evropske unije u Sarajevu.

"Ovo je jedna iluzija koja se treba stalno hraniti neuspjelim sastancima", kazao je Dodik i dodao da njega ne interesuje BiH jer je on "političar Republike Srpske".

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija rekao je uoči početka sastanka da očekuje da "File i čelnici EU čuju glas građana BiH i shvate kako je ovo i njihov problem".

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić kazao je da mu nije jasno zbog čega je zakazan večerašnji sastanak, a predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik kazao je da ne očekuje od razgovora ništa.

"Ovo je jedna iluzija koja se treba stalno hraniti neuspjelim sastancima", kazao je Dodik i dodao da njega ne interesuje BiH jer je on "političar Republike Srpske".

Protesti protekli mirno

Saobraćaj u Sarajevu je odblokiran. Bez incidenata završen je i protest u Mostaru gdje se na Španskom trgu okupilo oko stotinak građana.

Tuzlaci su takođe mirno protestovali ispred zgrade kantonalne vlade.

Protestovalo se i u Zenici, a građani su nosili transparente na kojima je pisalo "Hoćemo pravdu", "Zenico, volimo te" i "Borci, borba za život se nastavlja"

Jasna Zečević, predsednica Udruženja “Vive žene” Tuzla, podržava demokratsku volju građana koja se iskazuje kroz Plenum.

"Mislim da je dobro usmjerena sva ona energija koja je bila prošle i pretprošle sedmice na organizovanju tog Plenuma. Koliko će građani zaista prihvatiti taj način demokratskog izbora i rada, zavisi od energije koju narod ima”, rekla je Zečevićeva.

Oko hiljadu ljudi okupilo se danas u Zavidovićima ispred zgrade opštine.

Protestovalo se i u Zenici, a građani su nosili transparente na kojima je pisalo:"Hoćemo pravdu", "Zenico, volimo te" i "Borci, borba za život se nastavlja".

Zeničani su Skupštini Zeničko-dobojskog kantona dostavili zahteve.

Nakon dvodnevne pauze protesti su održani i u Bugojnu.

Stanovnici ovog grada su danas, a to će činiti i narednih dana, protestovati u tišini.

Farog Dagoje, jedan od organizatora protesta i koordinacionog tijela "Plenum građana Bugojna" kaže da “ćutanje govori više od riječi”.

Travničani su danas otkazali Skupštinu Srednjobosanskog kantona, a termin narednog zasijedanja nije poznat.

Plenum građana Konjica obavijestio je medije da njihovi zahtjevi koje su uputili u proceduru danas nijesu razmatrani na Kolegijumu parlamenta, zbog opstrukcije predsjedavajućeg Ivana Karlovića.