BiH: Napadače u demonstracijama terete za terorizam

Policija sakuplja fotografije, video i audio snimke od medija da bi dokumentovala ove predmete
5 komentar(a)
Sarajevo, protesti, Foto: Reuters
Sarajevo, protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2014. 13:26h

Napadačima na zgrade Predsjedništva BiH i drugih institucija u Sarajevu, koje su zapaljene tokom protesta u Federaciji BiH, prijeti zatvor od minimalno pet godina.

Federalna uprava policije u srijedu je podnijela izvještaj Tužilaštvu BiH protiv n.n. lica zbog terorizma, u vezi s krivičnim djelom napad na ustavni poredak.

Kako su za "Nezavisne novine" potvrdili pravni stručnjaci, za terorizam i napad na ustavni poredak, predviđene su zatvorske kazne od minimum pet godina.

"Pripadnici federalne policije traže nalogodavca ili podstekrača, kao i izvršioce, kojih je bilo više. Uništeni su objekti, ali su i povrijeđeni policajci. Može se desiti da će neka lica biti osuđena za više krivičnih djela i u tom slučaju se uzima jedinstvena kazna, koja mora biti manja od zbira pojedinačnih", objašnjavaju stručnjaci.

Policija tereti u prijavi napadače za nanošenje velike štete objektima BiH, kao i za, kako piše u Krivičnom zakonu, napad na život osobe.

Policija sakuplja fotografije, video i audio snimke od medija da bi dokumentovala ove predmete, a mediji osuđuju naredbu Suda o predaji tih materijala.

Bonus video: