Osmi dan protesta u Bosni: Građani ponovili svoje zahtjeve

Demonstranti su pred zgradom Predsjedništva BiH bacali kovanice i uzvikivali "evo vam i ovo, ionako ste sve uzeli narodu"
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2014. 20:24h

Građani Sarajeva i drugih gradova u Federaciji BiH su i danas, osmi dan zaredom izašli na ulice sa zahtjevima za smjenom federalne vlade, kao i stvaranjem pravednijeg društveno-ekonomskog poretka.

Demonstranti su pred zgradom Predsjedništva BiH bacali kovanice i uzvikivali "evo vam i ovo, ionako ste sve uzeli narodu".

Protestima u Sarajevu su se pridružili građani iz Srebrenika, takođe noseći transparente s parolama: "Mi na ivici života, vama bitna svota. Poznajem taj osjećaj - zove se sramota".

Oni su još jednom pozvali premijera Federacije BiH Nermina Nikšića da se povuče s pozicije. Protesti su završeni nešto prije 18 časova pošto je policija počela da legitimiše demonstrante.

Današnje okupljanje je bilo mirno i bez ijednog incidenta. I danas su se održali protesti građana širom Federacije BiH, Tuzli, Bugojnu, Mostaru i drugim gradovima.

Sjutra će u Sarajevu biti održan drugi sastanak Plenuma građana gdje će demonstranti definisati svoje zahtjeve i predati ih vlastima. Građani su poručili da neće odustati od zahtjeva. Za sjutra su zakazani novi protesti širom Federacije BiH.

Nema "bijelog hljeba"

U Tuzlanskom kantonu odlučeno je da se ukinu prava funkcionera na plate poslije isteka mandata.

Predlog odluke o ukidanju tzv. "bijelog hleba" utvrdio je na zahtjev plenuma građana, koji predstavlja demonstrante, Kolegijum Skupštine Tuzlanskog kantona.

Kolegijum je razmotrio i ostale zahtjeve koji se tiču plata i naknada izabranih zvaničnika, kao i zaposlenih u javnom sektoru, i rješenja za uređenje ove oblasti će donijeti vrlo brzo i proslijediti kantonalnoj Skupštini na usvajanje, prenijela je agencija Fena.

Plenum građana Tuzle danas je zaprijetio novim demonstracijama ukoliko u roku od 72 sata ne budu prihvaćeni njihovi zahtjevi, medju kojima je i ukidanje funkcionerskih privilegija.

Galerija

Bonus video: