Ivo Sanader tražio izuzeće sudija, ročište odloženo

Bivši premijer i nekadašnji šef Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) smatra da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje
1 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Beta/Hina
Ivo Sanader, Foto: Beta/Hina
Ažurirano: 11.02.2014. 14:59h

Nastavak suđenja bivšem premijeru Hrvatske Ivu Sanaderu u slučaju "Fimi-medija" danas je odložen, jer je on tražio izuzeće predsjednice sudskog veća Ivane Čalić, ali i predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića.

Bivši premijer i nekadašnji šef Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) smatra da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, jer je nedavno "iz crkvenih izvora" saznao da je jedan od njegovih advokata Goran Suić zastupao sutkinju u brakorazvodnom postupku pred crkvenim vlastima.

Sanader je utvrdio da je sve to znao i predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić koji je navodno sutkinji rekao da je to neprimjereno, pa je ona otkazala saradnju Sanaderovom advokatu.

Ročišta se neće održavati do odluke Vrhovnog suda o zahtjevu za izuzeće.

U najvećem korupcionaškom slučaju u hrvatskoj politici "Fimi-medija", tužilaštvo tereti Sanadera i HDZ da su zajedno s još devet fizičkih i pravnih lica izvukli oko 10 miliona eura iz državnih institucija i preduzeća od 2003. do 2009. Prema tvrdnjama tužilaštva, dio je završio u "crnom fondu" HDZ-a, a dio kod Sanadera.

Bonus video: