Hrvatski Atlantic ugovorio kredit od 5 miliona za ulaganje u Srbiji

Zajam je dio većeg paketa dogovorenog u novembru 2012. i omogućiće uvođenje ciljanih mjera poboljšanja efikasnosti u kompanije sa sjedištem u Srbiji
0 komentar(a)
kredit, dug, papir, kancelarija, Foto: Shutterstock
kredit, dug, papir, kancelarija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2014. 10:58h

Hrvatska Atlantic grupa ugovorila je kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 5 miliona eura namijenjen za unapređenje energetske i resursne efikasnosti operativnog poslovanja u Srbiji.

Zajam je dio većeg paketa dogovorenog u novembru 2012. i omogućiće uvođenje ciljanih mjera poboljšanja efikasnosti u kompanije sa sjedištem u Srbiji. Osim ušteda u poslovanju od ovih mjera se očekuju konkretni pozitivni učinci u uticaju na okolinu, poput smanjene količine emisija CO2, saopštila je Atlantic Grupa a prenosi Index.hr.

“Sa zadovoljstvom nastavljamo razvijati saradnju s Atlantic Grupom. Iako se iznos zajma za novi projekt može činiti relativno skroman, uticaj mjera koje će se njime finansirati biće značajan. Uz to, on dodatno naglašava i jača prekogranični karakter poslovanja jednako Atlantic Grupe i EBRD-a“, izjavio je nakon potpisivanja Ugovora o kreditu Fil Benet, prvi potpredsjednik EBRD-a.

Atlantic Grupa je u novembru 2012. s EBRD-om, Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) i četiri komercijalne banke potpisala ugovor o refinansiranju vrijedan 307 miliona eura.

EBRD je aranžirao sindikovani kredit u iznosu do 232 miliona eura, u kojem je ova banka učestvovala s vlastitim sredstvima od 60 miliona eura, dok se ostatak od 172 miliona eura sindikovo partnerskim bankama.

Bonus video: