Josipović: Protesti u Hrvatskoj mogući ali ne rušilački kao u BiH

Ako građani budu smatrali da ima razloga da protestuju na miran način, nema razloga da oko toga brinemo, rekao je Josipović
52 pregleda 3 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Beta
Ivo Josipović, Foto: Beta
Ažurirano: 11.02.2014. 07:47h

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ne isključuje mogućnost da protesti budu organizovani i u Hrvatskoj, ali je uvjeren da oni ne mogu biti rušilački kao u Bosni.

"Kad je riječ o mogućim protestima u Hrvatskoj, moguće je, naravno, da je moguće…, ali siguran sam da neće biti rušilački”, rekao je Josipović.

Upitan da li Hrvatsku u budućnosti očekuje slični scenario kao u BiH, gdej su se sukobili građani I policija, Josipović je rekao da ne očekuje “razorne incidente”.

"Protesti su zagarantovani Ustavom i zakonom. Ako građani budu smatrali da ima razloga da protestuju na miran način mislim da nema razloga da oko toga brinemo”, naveo je hrvatski predsednik.

On smatra da situacija u Hrvatskoj i BiH nije ni slična, a kao suštinsku razliku naveo je ekonomsku situaciju u obje zemlje. Ističe da je veoma važno da političari koji vode BiH ne dozvole da socijalni protesti prerastu u međunacionalne sukobe.

Josipović, kako kaže, želi da problemi u BiH što prije počnu da se rješavaju mirnim putem i ocjenjuje da ta država ima ekonomske probleme, ali i dodatni problem nacionalnog konzesusa o njenom ustrojstvu.

"I naravno kada se ta dva problema spoje dolazi do zapaljive situacije kakvu sada imamo. Ja zaista želim da se problemi u BiH što prije počnu da se rješavaju mirnim putem, unutar te države”, rekao je Josipovć u intervju za hrvatski Media servis, dodajući da on neće ići u BiH jer smatra da su aktuelni problem unutrašnja stvar te države.

Bonus video: