Novi haos u Tuzli: Policija razbila protest, uništen sprat Vlade

Protesti su i danas počeli okupljanjem grupe radnika iz propalih firmi koja je jajima i kamenicama gađala zgradu vlade i policiju,
75 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2014. 14:51h

Na ulicama Tuzle, gdje se nastavljaju demonstracije, zavladao je novi haos, pošto je policija razbila protest, u kome učestvuje više hiljada ljudi.

Uništen je prvi sprat zgrade Vlade, a policija je demonstrante "razbila" u više grupa, javlja Klix.ba.

U Hitnu službu Doma zdravlja primili su 50 ljudi, uglavnom sa lakšim povredama, nanesenim tupim predmetima, a mnogi građani i dalje se javljaju zbog zdravstvenih poteškoća nastalih zbog suzavca koji je bacila policija.

Policijske snage napravile su veliki obruč oko Vlade tuzlanskog kantona i na taj način pokušale da spriječe demonstrante da se vrate pred zgradu.

Demonstranti su zasuli zgradu Vlade TK kamenicama, jajima i pirotehnikom uzvikujući: "Lopovi, lopovi".

Kako javljaju bosanski mediji, demonstranti su ranije probili kordon i pred ulaz u zgradu Vlade TK stavljaju cvijeće i pale svijeće za ministre.

Kako nezvanično saznaje "Dnevni avaz", premijer i ministri, kao i zaposleni u Vladi, napustili su zgradu u pratnji policije, a izašli su na sporedni ulaz.

Agencija Fena objavila je da je na ulicama više od 6.000 demonstranata, a da iz kantonalne Vlade saopštavaju da su spremni da u okviru sindikata i Ekonomsko-socijalnog saveta, budu pronađena moguća rješenja za probleme radnika i za smanjenje broja nezaposlenih.

Demonstranti ne odstupaju, traže da budu pušteni uhapšeni u jučerašnjim protestima i da "Vlada odstupi".

Kako "Avaz" saznaje, iz Sarajeva su krenula dva autobusa s ljudima koji će se pridružiti protestima, a krenuli su u podršku i iz Bihaća, Zenice...

I u Sarajevu se ispred kantonalne vlade okupilo oko stotinu građana kako bi iskazali podršku tuzlanskim protestima, ali i nezadovoljstvo zbog stanja u tom kantonu.

Protest počeo okupljanjem radnika

Protesti su i danas počeli okupljanjem grupe radnika iz propalih firmi koja je jajima i kamenicama gađala zgradu vlade i policiju, na koju je bačena i zapaljena baklja.

Vlada Tuzlanskog kantona je tokom prijepodneva, za kada je bio zakazan nastavak protesta, uputila poziv predstavnicima firmi "Konjuh", "Polihem" i "Dita" da u 13 sati dođu na sastanak kako bi razgovarali o rješavanju problema s kojim se radnici ali i njihove firme suočavaju.

Oglasio se i ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić koji je od Nezavisnog odbora za izbor i nadzor nad radom policijskog komesara Tuzlanskog kantona, tražio da preispita da li je došlo do prekomjerne upotrebe sile prilikom jučerašnjeg djelovanja policije, prenijela je Fena.

Kako je toj agenciji jutros rekao portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić, u jučerašnjim nemirima uhapšeno je 27 osoba od kojih je 24 pušteno na slobodu, a troje je zadržano.

Protiv puštenih podignute su krivične prijave za narušavanje javnog reda i mira, a protiv troje zadržanih i krivična prijava zbog napada na službeno lice.

Šarić je podsjetio da su juče u neredima povrijeđene 23 osobe, od kojih 17 policajaca i šest građana i da je oštećeno 11 službenih vozila.

Radnici koji su protest počeli u srijedu, uz podršku nezaposlene omladine i drugih građana, željeli su da razgovaraju sa kantonalnim premijerom o problemima loših privatizacija zbog kojih su ostali bez posla. On je to najprije odbio, zatim prihvatio, ali nije postignut dogovor o broju članova delegacije koja je htejla da uđe u vladu.

Kantonalna vlada je održala kasno sinoć vanrednu sjednicu povodom nemira a, kako prenose mediji u BiH, premijer Sead Čaušević je želio da se informiše o broju povrijeđenih, da zatraži istragu o tome ko stoji iza protesta i da se izgrednici kazne.

Zaključeno je i da će vlada od kantonalnog Tužilaštva zatražiti izvještaj o tome šta se dešava s prijavama radnika o kriminalnim privatizacijama.

Galerija

Bonus video: