Neredi u Tuzli zbog zatvaranja fabrika: Početak bosanskog proljeća?

Oko 600 osoba je pokušalo da zauzme zgradu vlade Tuzlanskog kantona, optužujući vlasti da zatvaraju oči pred propašću državnih firmi nakon njihove privatizacije
185 pregleda 35 komentar(a)
Protesti u Tuzli, Foto: AP Photo
Protesti u Tuzli, Foto: AP Photo
Ažurirano: 06.02.2014. 09:18h

Na protestima nezadovoljnih građana i radnika nekoliko firmi, koje su u stečaju i koji godinama nisu primili platu, juče su u Tuzli povrijeđene 23 osobe, uključujući 17 policajaca, a 27 je uhapšeno.

Oko 600 osoba je pokušalo da zauzme zgradu vlade Tuzlanskog kantona, optužujući vlasti da zatvaraju oči pred propašću državnih firmi nakon njihove privatizacije.

Demonstranti, kojima su se pridružili lokalni fudbalski navijači, gađali su kamenjem prozore zgrade i palili gume, blokirajući saobraćaj u centru grada, rekao je portparol policije. Policija ih je na kraju odvratila i blokirala zgradu.

Jedanaest vozila, od kojih većina pripada policiji i vladi je oštećeno, rekao je portparol policije Izudin Šarić.

Narod stoji iza protesta

„Ovo je početak bosanskog proljeća,“ rekao je predsjednik sindikata radnika fabrike „Polihem“ Sakib Kopić. „Nijedna politička stranka ne stoji iza protesta, samo narod.“

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini od 27,5 odsto je najviša na Balkanu. Tuzla je treći po veličini grad u BiH i industrijski centar sjevera države. Međutim, mnoge uspješne fabrike hemijskih proizvoda su zaustavile proizvodnju nakon privatizacije, pa su stotine radnika ostale bez posla.

„Htjeli smo da pregovaramo sa vladom o ponovnom pokretanju proizvodnje, neisplaćenim zaradama, ali se niko nije pojavio,“ rekao je za regionalnu televiziju radnik Hrustan Muminović.

Kazao je da poslodavci duguju radnicima 27 mjesečnih zarada.

Spremni da idu do kraja

Ministre je čuvalo više od stotinu pripadnika specijalaca, a građanima se niko od njih nije obratio. Poslali su im saopštenje za javnost u kojem su naveli da im ne mogu pomoći jer su firme u kojima rade privatno vlasništvo, prenio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Nezadovoljni Tuzlaci su najavili nastavak protesta i, kako je prenijela Al Džazira, tvrde da su „spremni da idu do kraja“.

Građani koji su dali podršku ogorčenim radnicima najavili su da će i danas izaći na ulice kako bi pokušali da nešto promijene.

„Koliko god nas je ovdje, malo je. Pitam se šta danas rade penzioneri, šta radi omladina koja nema posla, šta rade moje kolege koje godinama nemaju nikakva primanja, niti zdravstveno osiguranje, koji djecu ispisuju iz škola jer nemaju zašto da im kupe knjige. Mi nećemo nasilje, ali nećemo ni ovu staljinističku vlast“, izjavio je Kopić za „Avaz“.

Radnicima preduzeća Konjuh, Dita, Polihem i drugih pridružili su se i Tuzlaci koji imaju završene visoke škole i fakultete, a godinama nemaju posla. Oni protestuju zbog, kako su istakli, nepotizma pri zapošljavanju.

Prohić: Ovo je trebalo davno da se dogodi

Prema svim psihološkim teorijama, socijalni bunt je trebalo davno da se dogodi, kazao je za agenciju Anadolija politički analitičar Ibrahim Prohić.

Smatra da je bunt bio očekivan, s obzirom na „objektivne parametre i pokazatelje i stanje individualne egzistencije najvećeg broja građana u BiH“.

„Pitanje koje se postavlja jeste zašto do nemira ne dolazi ili zašto nije ranije došlo do njih. Objašnjenja nalazim u tradiciji, trajanju ratne traume, manipulaciji i indoktrinaciji koja je još jaka“, rekao je Prohić i ocijenio da je „ovo godina kad će nemira biti više nego do sada“.

Bonus video: