BIVŠI SPECIJALNI IZASLANIK EU

Petrič: Podjela novi realizam Balkana

Kako bi se eventualno spriječilo da i ostali krenu u prekrajanje granica, Petrič predlaže da se pod pokroviteljstvom EU, UN i OEBS potpiše deklaracija kako "niko drugi, ni u Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, ne bi dobio pravo da iznese slične dogovore"
441 pregleda 3 komentar(a)
Balkan Mapa, Foto: Shutterstock
Balkan Mapa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.01.2019. 23:06h

Austrijski diplomata Volfgang Petrič, nekadašnji Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za Kosovo, smatra da treba pristati na mijenjanje granica kako bi se riješio kosovski problem. 

U razgovoru za Blic, ovaj diplomata ne koristi ni termin podjela ni razgraničenje, ali, kako kaže, to bi bila "administrativna kozmetička korekcija", pojašnjavajući zašto se za takvo rješenje zalaže. 

"Ako do toga uopšte dođe riječ je o manjim kozmetičkim korekcijama koje bi uticale na manji broj sela u okolini Bujanovca i Kosovske Mitrovice", navodi Petrič. 

Prema njegovom objašnjenju, "kozmetička korekcija" kroz nekoliko sela neće imati negativan "domino efekat" na ostale države u regionu i zbog toga nema bojazni od prelivanja sukoba. 

Kako bi se eventualno spriječilo da i ostali krenu u prekrajanje granica, Petrič predlaže da se pod pokroviteljstvom EU, UN i OEBS potpiše deklaracija kako "niko drugi, ni u Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, ne bi dobio pravo da iznese slične dogovore".

"Radilo bi se o manjim kozmetičkim korekcijama koje bi uticale na manji broj sela u okolini Bujanovca i Kosovske Mitrovice. To neće mijenjati etničku strukturu bilo koje države, pa neće biti mesta negativnim efektima. U pitanju je novi realizam Balkana", kazao je Petrič.