Arkanovi sefovi otvoreni nakon 14 godina, u njima nije bilo ničega

U haškoj optužnici podignutoj 1997. Ražnatović se tereti isključivo za zločine koje je njegova paravojna formacija "Tigrovi" izvršila u Sanskom Mostu u septembru 1995. godine
101 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2014. 16:41h

Danas su u Komercijalnoj banci u Beogradu otvoreni sefovi Željka Ražnatovića Arkana, ali u njima nije ništa pronađeno, saznaje Blic.

Naredbu za otvaranje dva sefa izdao je prošle sedmice sudija za prethodni postupak po zahtjevu Tužilaštva za ratne zločine, koje je bilo zainteresovano da u sklopu prikupljanja dokaza sazna je li i što nekadašnji zapovjednik Srpske dobrovoljačke garde u njima ostavio. Tužilaštvo je podnijelo zahtjev nakon što je iz Haškog tribunala dobilo materijale koji su bili predmet optužnice protiv Ražnatovića.

Blic takođe saznaje da otvaranju sefova nije prisustvovala Svetlana Ceca Ražnatovića ni ostali nasljednici Željka Ražnatovića Arkana.

Željko Ražnatović Arkan ostavio je u januaru 1995. dva sefa u Komercijalnoj banci, a oni su tek danas otvoreni. O Arkanovim sefovima bilo je riječi i na suđenju Svetlani Ceci Ražnatović, koju je Vojislav Đurković iz Bijeljine tužio zbog navodnog duga od 116 hiljada eura. Na predlog Đurkovićevog advokata Viši sud je u decembru prošle godine naradio da se utvrdi šta je u sefovima, navodi se u tekstu Kurira.

Komercijalna banka je potvrdila da su iza Ražnatovića ostala dva sefa i saopštila da nisu otvarani punih 14 godina. Sef se otvara sa dva ključa - ključem koji pripada banci i ključ koji pripada korisniku. Ne zna se gdje su Arkanovi ključevi.

U haškoj optužnici podignutoj 1997. Ražnatović se tereti isključivo za zločine koje je njegova paravojna formacija "Tigrovi" izvršila u Sanskom Mostu u septembru 1995. godine, uključujući i dva masovna ubistva.

Pod Arkanovim vođstvom i kontrolom, njegovi "Tigrovi" su, prema navodima, prvo masovno ubistvo izvršili 20. septembra 1995. Tog dana su, kako se navodi, 12 muslimanskih civila iz Savskog mosta odveli na izolovanu lokaciju u selu Trnovo i pucali u njih. Strijeljanje je preživio samo jedan čovjek koji je tom prilikom teško ranjen.

Dan kasnije Arkanovi "Tigrovi" su u selu Sasina izveli na strijeljanje 67 muškaraca i jednu ženu, starih između 18 i 75 godina. Svi su takođe bili iz Sanskog Mosta, a masakr su preživjele dvije osobe.

Bonus video: