Rusi blokiraju izbore u Srbiji?

"Blic" tvrdi da je kompanija Srbijagas, preko koje ide kompletna trgovina gasom sa Srbijom, glavni razlog zbog kojeg Rusija ne bi voljela da se političke prilike u Srbiji promijene
8 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: BETAPHOTO
Aleksandar Vučić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 25.01.2014. 08:07h

Rusija je jedina velika politička sila koja ne podržava izbore u Srbiji, jer smatra da će poremetiti svoje ekonomske interese, saznaje "Blic".

Taj list tvrdi da je ovakav stav Rusije jedan od razloga zbog kojih lider SNS i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić još nije odlučio treba li ići na izbore ili ne

"Glavni razlog zbog kojeg Rusija ne bi voljela da se političke prilike u Srbiji promijene jeste kompanija Srbijagas, preko koje ide kompletna trgovina gasom sa Srbijom, a koji će imati vodeću reč i prilikom gradnje gasovoda Južni tok. A Srbijagasom rukovode kadrovi SPS, koji s vlastima u Moskvi imaju dobru saradnju. S druge strane, SNS insistira na tome da se sadašnji Srbijagas transformiše, što Rusima ne odgovora", rekao je izvor iz vrha Vlade Srbije.

S druge strane, iako Aleksandar Vučić ime zeleno svjetlo za vanredne izbore od SAD, zvaničnika EU i Njemačke kao najznačajnije države u Evrope, glas Rusije uzima s oprezom.

"Do kraja ove nedjelje biće riješeno i ovo pitanje sa Rusijom, tako da će se tada znati i konačna odluka Vučića o izborima", kaže sagovornik “Blica”.

Međutim, lider SNS danas je ipak bliži vanrednim izborima nego njihovom odlaganju. Ako bi morao na papiru da napiše procenat za i protiv izbora, onda bi to bilo 60:40 za izbore.

Bonus video: