Nobilo: Đurekovića likvidirali crnogorski kriminalci iz Beograda

Nobilo dodaje da njemački spisi potvrđuju da da Đurekovića ipak nije ubio Željko Ražnatović Arkan, kako se to naveliko govorilo.
118 pregleda 0 komentar(a)
Josip Perković, Anto Nobilo, Foto: BETAPHOTO/HINA
Josip Perković, Anto Nobilo, Foto: BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 24.01.2014. 15:56h

Anto Nobilo, advokat bivšeg agenta UDBE, Josipa Perkovića koji je danas izručen Njemačkoj zbog ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića je gostujući u emisiji "Živa istina" rekao da je odluku o ubistvu Đurekovića donio Stane Dolanc a du su izvršioci najvjerovatnije bili beogradski kriminalci crnogorskog porijekla.

Nobilo tvrdi i da Perković neće imati pošteno suđenje u Njemačkoj.

"Sudstvo je očigledno na neki način bilo pritisnuto od BND-a, njemačke obavještajne službe, jer ima neraščišćene račune sa starom Udbom i Perkovićem. BND bi htio da rekonstruiše sve što se dešavalo na tlu Njemačke, a poznato je da je Perković organizovao najjaču mrežu jugoslovenskih agenata na polju Zapadne Njemačke. Postoji i još drugih naznaka da je Njemačka služba imala namjeru da stavi pod svoju nadležnost hrvatsku i slovenačku službu državne bezbjednosti, međutim Perković je to spriječio kada je uveo Amerikance i Engleze na ovu teritoriju", kaže Nobilo.

Nobilo tvrdi da ubistvo Stjepana Đurekovića nije naručio Mika Špiljak, tadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ kako bi ga spriječio da svjedoči o mahinacijama njegovog sina Vanje Špiljka.

Odluku je, kaže Nobilo, donio Stane Dolanc a izvršioci su najvjerovatnije bili beogradski kriminalci crnogorskog porijekla.

"U konkretnom slučaju oni su ustanovili operativnu akciju Dunav. Stane Dolanc je otišao u Savezni savjet za zaštitu ustavnog poretka, dobio potvrdu da se može napraviti i organi Savezne Udbe su organizovali izvršenje likvidacije", ističe Nobilo.

Bonus video: