Ozbiljan postupak

Sud odbio da vrati pasoš Miškoviću: Nije mu ugroženo pravo na rad

Prije nego što je sudija saopštio odluku, Mišković je rekao da se pretpostavka njegove nevinosti pogoršava.
536 pregleda 1 komentar(a)
Miroslav Mišković, Foto: Beta
Miroslav Mišković, Foto: Beta
Ažurirano: 24.01.2014. 15:02h

Specijalni sud u Beogradu odbio je danas zahtjev vlasnika kompanije "Delta" Miroslava Miškovića da mu trajno vrati pasoš i ukine mjeru zabrane napuštanja boravišta.

Mišković koji je, uz još deset osoba, optužen zbog malverzacija pri privatizaciji putarskih preduzecha, juče je od suda zatražio da mu trajno vrati pasoš, ističući da traži poštovanje građanskih prava.

Predsjednik sudskog vijeća Vladimir Vučinić, obrazlažući odluku kojom je Miškovichev zahtjev odbijen, rekao je da Mišković treba da zna da se protiv njega vodi ozbiljan postupak i da vijeće ne dovodi u pitanje pretpostavku nevinosti.

"Nije vam uskraćeno pravo na rad. Vaši poslovni partneri mogu dolaziti u Srbiju", rekao je Vučinić i dodao da bi ponovo donio istu odluku kada je Miškoviću odobrio put u London, jer je smatrao da poslije dužeg boravka u pritvoru treba da poslovne partnere obavijesti da će morati da posluju na drugačiji način.

Prije nego što je sudija saopštio odluku, Mišković je rekao da se pretpostavka njegove nevinosti pogoršava.

"Odluka Ustavnog suda da je moj pritvor bio neustavan nije mi donijela korist, a drugi su dobili pasoše i izlazak bez jemstva", rekao je Mišković i dodao da sud nema pravo da mu blokira raspolaganje ličnom imovinom.

"Ne želim moju zemlju Srbiju da tužim. Zašto da iznosimo prljav veš napolje", rekao je Mišković i dodao da bi možda neki ljudi željeli da otputuje i da se ne vrati u zemlju, ali da on to neće učiniti već će dokazati svoju nevinost.

Mišković je u jednom trenutku zatražio prekid suđenja jer je "juče saznao" da je glavni krivac za propast putarskih preduzeća država, koja je otpisala dug i kamate Puteva Srbije prema tim preduzećima.

Optužnica tereti Miškovića i još deset optuženih, među kojima su njegov sin Marko i vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković, da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

Suđenje će biti nastavljeno 27. februara.