Perković izručen Njemačkoj

Izručenje će se finalizovati na aerodromu Zagreb. Perković će njemačkoj policiji biti predat u avionu Lufthanze, koji u 13.30 ima direktan let za Minhen
6 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2014. 14:49h

Josipa Perkovića predat je vlastima Njemačke.

Perković je u 13.53 sata na aerodromu Zagreb ukrcan u avion "Lufthanze" za Minhen.

Hrvatska je Perkovića predala Njemačkoj na osnovu evropskog naloga zbog povezanosti sa ubistvom političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Minhenu.

Ustavni sud Hrvatske jutros je donio odluku kojom se ustavna tužba, koju je Perković podnio zbog povrede ljudskih prava i temeljnih sloboda garantovanih Ustavom, odbija.

"Odluku je Ustavni sud donio jednoglasno uz izuzeće sudije Davora Krapca", saopšteno je iz Ustavnog suda.

U Njemačkoj će odbranu Perkovića preuzeti minhenski advokat Sep Jorg Zoglman.

Njegov advokat Ante Nobilo je rekao da će i on za nekoliko dana otputovati u Njemačku sa dokaznim materijalima i pridružiti se odbrani Perkovića.

Josipović: Na priču o Perkoviću je stavljena tačka

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas, povodom slučaja Perković, da je "ta priča završena" i da treba poštovati odluke sudske vlasti.

"Do sada sam bio vrlo jasan koja je moja pozicija kao predsjednika Republike. U Hrvatskoj postoji tro-dioba vlasti, pravosudna vlast i Ustavni sud, koji je posebna vrsta sudske vlasti, i njihove odluke treba posstovati, pa tu nemam ssta da dodam", rekao je Josipović novinarima poslije odluke Ustavnog suda da odbaci ustavnu žalbu Perkovićeve odbrane na pravosnažno rešenje o izručenju.

Galerija

Bonus video: