Prognoza stabilna

S&P opet snizio kreditni rejting Hrvatske

U objašnjenju promjene rejtinga stoji da Vladine mjere ekonomske i budžetske politike nijesu bile dovoljne za podsticanje razvoja ekonomije i sređivanje javnih finansija
0 komentar(a)
Standard & Poor's, Foto: Theguardian.com
Standard & Poor's, Foto: Theguardian.com
Ažurirano: 24.01.2014. 08:13h

Agencija Standard&Poor's (S&P) opet je u petak snizila dugoročni kreditni rejting Hrvatske na inostranu i domaću valutu, uz stabilnu prognozu.

Dosadašnji rejting bio je BB+, dok je novi rejting za obje valute sada BB, napominjući da bi se recesija mogla nastaviti i u ovoj godini, već šestu godinu zaredom, prenose hrvatski mediji.

U objašnjenju promjene rejtinga stoji da Vladine mjere ekonomske i budžetske politike nijesu bile dovoljne za podsticanje razvoja ekonomije i sređivanje javnih finansija.

"Konkurentnost je i dalje vrlo slaba, najviše zbog rigidnog tržišta i složenog poslovnog ambijenta", stoji u objašnjenju.

Usprkos činjenici da su prethodne prognoze pokazivale kraj recesije, sada u S&P-u očekuju da će se u Hrvatskoj recesija nastaviti i u ovoj godini. Prema procjenama te agencije, hrvatski BDP je u prošloj godini pao za oko jedan odsto.

S&P je u novembru prošle godine zadržao kratkoročni i srednjeročni kreditni rejting Crne Gore na sadašnjih BB-/B ali je revidirala prognoze eonomije sa stabilnih na negativne.

"Negativne prognoze reflektuju šanse sniženja kreditnog rejtinga u 2014. godini u omjeru najmanje 1/3", pojasnili su tada iz S&P-a.

Pogoršanje prognoze, kako se navodi, posljedica je procjena S&P-a da pogoršanje fiskalnih paramatara, prije svega rast javnog duga, predstavlja značajan rizik i povećava ranjivost zemlje tokom tržišnog prilagođavanja.

Preporučujemo za Vas