U Jadranu ima plina i nafte: Hrvatska može biti "mala Norveška"

Vrdoljak očekuje da će od 2015. do 2019. godine globalni naftni "igrači“ uložiti stotine miliona dolara u Hrvatsku u granama vezanim za pripremi i istraživanja
15 komentar(a)
Nafta, Foto: Shutterstock
Nafta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.01.2014. 16:55h

Ako je suditi po danas objavljenim rezultatima 2D seizmičkog snimanja podmorja hrvatske strane Jadrana, Hrvatska bi mogla u bližoj budućnosti postati nova evropska Meka velikih naftnih i plinskih nalazišta, pišu danas hrvatski mediji.

"Rezultati petomjesečnog snimanja ukazuju na velike potencijale nalazišta plina i nafte duž cijele hrvatske strane Jadrana. Za sada je rano govoriti o količinama i vrijednostima nalazišta. Ali, svakako će Jadran zbog svoje male dubine biti zanimljiv globalnim naftnim i plinskim divovima, jer će eksploatacija biti daleko tehnički jednostavnija i jeftinija nego ekspolatacija u velikim dubinama kakve su, na primjer u Brazilu”, rekao je Rune Eng, direktor norveške kompanije Spectrum koja je snimila podmorje Jadrana, piše Slobodna Dalmacija.

Ministar ekonomije Hrvatske Ivan Vrdoljak nije krio zadovoljstvo rezultatima istraživanja Norvežana. Kako je rekao, „realne su šanse da Hrvatska postane energetski div regije, ako ne i Evrope“. Već na proljeće ministar je najavio objavu međunarodnog tendera za eksploataciju nalazišta.

“Oko 20 svjetskih naftnih i plinskih kompanija izrazilo je interes za tender za eksploataciju nalazišta koji ćemo objaviti u aprilu. Rezultate koje je prikupio „Spectrum“ upravo će inostranim kompanijama biti podloga za procjenu potencijala, a uoči raspisivanja tendera”, kazao je ministar Vrdoljak.

Prema njegovim riječima, za pet, šest godina može se očekivati da će prva nafta i plin poteći iz novih bušotina. Vrdoljak očekuje da će od 2015. do 2019. godine globalni naftni "igrači“ uložiti stotine miliona dolara u Hrvatsku u granama vezanim za pripremi i istraživanja.

On nije želio da govori o dobiti u brojkama, ali je siguran da će hrvatski građani i industrija plaćati najjeftiniji plin, piše Novi list.

Bonus video: