Počeli pregovori Srbije sa EU, čestitka Krivokapića

Vučić je uoči puta u Brisel izjavio da je utorak veliki i važan dan za Srbiju, a Dačić da je "sjutra za Srbiju istorijski dan"
68 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2014. 09:46h

U Briselu je danas, nešto poslije devet časova, počela prva međuvladina konferencija između Srbije i EU, čime je označen početak pristupnih pregovora na političkom nivou.

Srbiju na konferenciji predstavljaju premijer Ivica Dačić, prvi potpredsjednik vlade Aleksndar Vučić a u delegaciji su i ministar za evropske integracije Branko Ružić, šef diplomatije Ivan Mrkić, šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević i savjetnik predsjednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić.

Evropsku uniju na skupu predstavljaju potpredsjednik grčke vlade i šef diplomatije Evangelos Venizelos i komesar za proširenje Štefan File.

Današnja konferencija je prilika da se razmijene opšti stavovi između predstavnika EU i Srbije, da se predstavi pregovarački okvir EU, pregovarački tim Srbije i predloži kalendar sastanaka u okviru procesa skrininga.

Premijer Dačić, koji se prije početka konferencije susreo sa predsjednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, će predstaviti uvodnu izjavu Vlade Srbije.

Na konferenciji su, između ostalih, pristutni i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, ministarska spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić i drugi.

Poslije međuvladine konferencije, Dačići i Vučić će se obratiti medijima.

Vučić je uoči puta u Brisel izjavio da je utorak veliki i važan dan za Srbiju, a Dačić da je "sjutra za Srbiju istorijski dan jer prvi put možemo da kažemo da će se nešto desiti, a ne samo da ćemo nešto najavljivati"

"Naš cilj je da sve što je do nas završimo do 2018, a onda nije više na nama da li ćemo u EU biti primljeni 2020", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

Čestitka Krivokapića

Predsjednik Skupštine Crne Gore i PS OEBS-a Ranko Krivokapić čestitao je građanima Republike Srbije, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srbije r Nebojši Stefanoviću, kao i poslanicama i poslanicima Narodne skupštine, početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

“Čestitam vam započinjanje ključne faze evropskog puta vaše zemlje, kroz pregovarački proces sa ciljem usvajanja i implementacije evropskih standarda.

Pregovarački put zahtjeva od vas dodatnu snagu i odlučnost u daljim reformama. Nesporan evropski put naših država je najveća sigurnost za ovaj region, potvrda rješenosti u unaprijeđenju kvaliteta života građana", navodi se u čestitki Krivokapića.

Galerija

Bonus video: