Vučić: Očekujem da EU pristupimo 2020. godine

Vučić je potvrdio da će u delegaciji Srbije sjutra biti i ministar bez portfelja zadužen za evropske intergracije Branko Ružić.
2 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: EPA
Aleksandar Vučić, Foto: EPA
Ažurirano: 20.01.2014. 12:53h

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksdandar Vučić poručio je danas da je cilj Srbije da posao oko pristupanja EU završi do 2018. godine, a da očekuje da će 2020. Srbija postati punopravni član Unije.

"Naš cilj je da sve što je do nas završimo do 2018., a onda nije više na nama da li ćemo u EU biti primljeni 2020", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

Ocijenivši da je sjutra, kada će biti održana prva međuvladina konferencija u Briselu, važan i veliki dan za Srbiju, Vučić je rekao da će na današnjoj sjednici vlade morati da se usaglase neka pitanja u vezi sa pregovaračkim okvirom Srbije, kako bi vlada jednoglasno izašla pred partnere u Briselu.

On je naveo da se to prije svega odnosi na poglavlje 35, posvećeno Kosovu ali ne samo na njega već i da je među tim pitanjima i izjašnjavanje građana o pristupanju EU na referendumu koji bi mogao da bude održan 2019. godine.

Govoreći o pregovaračkom okviru Vučić je rekao da se još ne zna tačno kako će izgledati poglavlje 35, rekavši da neke stvari mogu da iskrsnu i da neće sve biti lako.

Vučić je potvrdio da će u delegaciji Srbije sjutra biti i ministar bez portfelja zadužen za evropske intergracije Branko Ružić.

Na pitanje da li će Ružić ostati ministar u Vladi Srbije, Vučić je rekao da se na bavi spekulacijama.

O izborima za nekoliko dana

Vučić je izjavio da će se za nekoliko dana baviti pitanjem vanrednih parlamentarnih izbora, budući da je pred Srbijom sjutra važan dan u Briselu i da se svakodnevno suočava sa problemima koje je potrebno rješavati.

"Obavili smo veliki posao, gledamo u budućnost i zaista smo u potpunosti koncentrisani na ono što će se sjutra dešavati u Briselu i na probleme sa kojima se suočavamo u zemlji. Imamo danas Socijalno-ekonomski savjet, moramo da razmatramo kako da riješimo pitanje zakona o radu, stečaju i privatizaciji", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

Upitan da prokomentariše spekulacije medija o tome da li će vanrednih parlamentarnih izbora biti ili ne, Vučić je rekao da se ne bavi spekulacijama i da ih ne podnosi, te da će se tim pitanjem baviti za nekoliko dana.

Istraga o ubistvu u Peći obavljena neprofesionalno

Vučić je izjavio i da postoje određene informacije koje navode na pomisao da istraga o ubistvu mladića u Peći, 1998. godine, nije obavljena na najprofesionalniji način.

"Radimo na tome", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije i naveo da je to sve što u ovom trenutku može da kaže.

U kafiću Panda u Peći, 1998. godine ubijeno je šest mladića srpske nacionalnosti.

Na pitanje da li je tačno da je bivši šef kabineta ministra policije Ivice Dačića, Branko Lazarević pozvan u srijedu, 22.januara, na saslušanje, Vučić je kratko odgovorio: "Pitajte tužioca".

Bonus video: