Danas pada odluka: Perković (ne) će biti izručen Njemačkoj

Iako ustavna žalba sama po sebi ne može da spriječi izručenje, Nobilo će, kako je najavio, priložiti i zahtjev za izdavanje privremene mjere o odlaganju izručenja.
1 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2014. 10:32h

U Zagrebu se danas očekuje objavljivanje odluke Vrhovnog suda o sudbini bivšeg jugoslovenskog i hrvatskog agenta Josipa Perkovića, a ukoliko ona bude pozitivna on bi Njemačkoj, koja ga potražuje zbog sumnje da je organizovao ubistvo emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine kraj Minhena, trebalo da bude izručen u roku od 10 dana.

Zagrebački “Večernji list” piše da sudbina Perkovića zavisi od odluke Vrhovnog suda koji je odluku donio u petak, ali je još nije saopštio, kao i da su male šanse da je Ustavni sud promijeni.

Gotovo nikakve nade u Vrhovni sud ne polaže Perkovićev advokat Ante Nobilo.

"Očekivanja su takva da će naša žalba biti odbijena. To proizlazi iz toga što je sastav vijeća identičan sastavu koje je donijelo odluku o evropskoj potjernici Slovenije kada su primijenjeni kriterijumi koje mi u našoj žalbi napadamo", rekao je Nobilo za HTV.

On je rekao da će ustavnu žalbu zasnivati na argumentima da Perković nije imao pošteno suđenje i da je povrijeđen princip vladavine prava.

Iako ustavna žalba sama po sebi ne može da spriječi izručenje, Nobilo će, kako je najavio, priložiti i zahtjev za izdavanje privremene mjere o odlaganju izručenja.

Postoji, naime, i mogućnost da Vrhovni sud predmet vrati Županijskom sudu u Zagrebu na ponovno odlučiavnje.

Ukoliko Vrhovni sud potvrdi odluku nižeg suda Perkoviću će biti naložena predaja tako što će pravosnažo rješenje o izručenu biti dostavljeno MUP-u koji će sa njemačkim vlastima da dogovori način, vrijeme i mjesto predaje, a najvjerovatnje bi to bio zagrebački aerodrom “Pleso”.

Predaja mora biti obavljena bez odlaganja, najkasnije 10 dana od pravosnažnosti rjesenja, piše "Večernji" i dodaje da bi se odlaganje moglo dogoditi samo zbog ozbiljnih razloga kao što je život ili zdravlje Perkovića.

Sudija Županijskgo suda Ivan Turudić, koji je donio odluku da Perković bude izručen, izjavio je juče da je ova vlada po svojim pritiscima na pravosuđe najgora od postanka hrvatske države.

On je rekao da i ako odluka Vrhovnog suda bude drugačija, to ne bi smatrao svojim neuspjehom jer sudija mora biti siguran u svoju odluku, a Vrhovni sud i postoji da bi odlučio da li je presuđeno kako treba.

Josipović: Pustiti sudije da rade svoj posao

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ponovio je u subotu da pitanje izručenja bivšeg čelnika jugoslovenske tajne službe treba prepustiti pravosuđu i poštovati odluku, ma kakva ona bila.

Djeca ne mogu odgovarati za djela svojih roditelja: Josipović (foto: Beta/Hina)

"Vidjeli smo da i njemački, francuski i italijanski sudovi donose odluke kojima se izručenje prihvata, ali i one druge. Kakva god bila odluka hrvatskog pravosuđa, ona mora biti u skladu sa zakonom i savješću sudija koji sude", rekao je Josipović.

Upitan o Perkovićevom sinu Saši koji je u njegovom kabinetu zaposlen kao savjetnik za bezbjednost, Josipović je rekao da, kakav god bio ishod, za evetnuelne greške svojih roditelja ne mogu da odgovaraju njihova djeca.

Neočekivani obrt u ovoj pravnoj stvari dogodio se kada je žalbu na odluku o izručenju Vrhovnom sudu dostavilo i Državno tužilaštvo Hrvatske koje bi trebalo da zastupa interes Njemačke, države koja je raspisala evropsku potjernicu za Perkovićem, ali i navodno priznanje Vinka Sindičiha da je lažno svjedočio na suđenju o ubistvu Đurekovića.

Galerija

Bonus video: