BiH: Pijani vozači državi duguju vrtoglavih 11 miliona eura

Najveća pojedinačno izrečena a neplaćena kazna za vožnju pod uticajem alkohola je 3.000 konvertabilnih maraka, odnosno 1.534 eura
6 komentar(a)
pijani vozač, Foto: Shutterstock
pijani vozač, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.01.2014. 13:05h

Vozači koje je policija u Bosni i Hercegovini uhvatila pijane za volanom učestalo izbjegavaju plaćati kazne koje im se zbog toga izriču, a prema trenutnim evidencijama državi duguju više od 11 miliona eura, prenose banjalučke "Nezavisne novine" u novom broju.

Prema podacima kojima raspolaže državna Agencija za identifikacijska dokumenta BiH (IDDEEA), najveća pojedinačno izrečena a neplaćena kazna za vožnju pod uticajem alkohola je 3.000 konvertabilnih maraka, odnosno 1.534 eura. Udio prekršaja koje su počinili "veseli" vozači zapravo čini manji dio u ukupnom broju neplaćenih kazni jer policija najčešće kažnjava one koji voze isuviše brzo pa je "na čekanju" najviše upravo takvih kazni, prenosi agencija Hina.

Ukupni dug za sve saobraćajne prekršaje koje država u BiH još pokušava "utjerati" je veći od 97,5 miliona KM (skoro 50 miliona eura).

Odgovornima nije najjasnije kao je moguće ovakvo gomilanje dugova, kada se zna da je u BiH odavno uveden sistem da niko ko nije platio kazne za saobraćajne prekršaje ne može produžiti registraciju vozila niti vozačke odnosno saobraćajne dozvole.

Bonus video: