Osloboditi narod

Demonstranti u Sloveniji: Pokvareni političari krivi za korupciju

Građani moraju istrajati u borbi protiv korupcije jer u njihovo ime se niko neće boriti, ukazao je na skupu "Ustanički pokret 'Kričač' ".
52 pregleda 4 komentar(a)
Slovenija demontracije, Foto: Reuters
Slovenija demontracije, Foto: Reuters
19.02.2019. 17:21h

Demonstracije protiv korupcije održane su danas u Ljubljani, uz zahtjev i za sistemsko uređenje zapošljavanja, naročito mladih, i za promjene u zdravstvu.

Demonstranti su se okupili na poziv "Ustaničkog pokreta 'Kričač' " i, uz transparente sa zahtjevima, nosili zastavu sa stisnutom pesnicom i staru slovenačku trobojku s crvenom zvijezdom-petokrakom - iz jugoslovenskih vremena.

Protest sa oko 200 učesnika je pratilo nekoliko policajaca.

Vladi Alenke Bratušek je za prihvatanje mjera - na zahtjev učesnika protesta - za suzbijanje korupcije, postavljen rok do 31. marta, rečeno je na konferenciji za novinare pred parlamentom.

U suprotnom će - kako je utvrđeno manifestom "Sveslovenačkog narodnog ustanka" iz decembra 2012 - biti zahtijevana ostavka Vlade i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

"Kričač" zahtijeva "promjene i oslobađanje naroda i sistema od vlasti koruptivne politike i pojedinaca, grupa, zakulisnih lobija - koji vode pokvarenu, bezosjećajnu igru uništavanja ekonomije, zdravstva, socijalne države; igru razaranja i smanjivanja slobode i dostojanstva djelovanja i rada, opstanka i života svih građana, sa izuzetkom sebe samih - onih koji su se dobro postarali o sebi i staraju se sve više".

Posebno zabrinjava stanje zdravstva jer je ministar podnio ostavku, raspustilo se udruženje ljekara, ostavku je podnijela i uprava Komisije za sprečavanje korupcije koja nije ispunila obećanje da će objaviti izvještaj o korupciji u zdravstvu, upozorili su organizatori protesta.

Nadležni organi treba da obavijeste javnost o tome u kojoj fazi postupka su najpoznatiji slučajevi korupcije posljednjih godina, i kada javnost može očekivati završetak tih postupaka.

Građani moraju istrajati u borbi protiv korupcije jer u njihovo ime se niko neće boriti, ukazao je na skupu "Ustanički pokret 'Kričač' ".