EP usvojio rezoluciju o Srbiji

Rezoluciju, koju je predložio Jelko Kacin, podržali su 528 poslanika, 43 je bilo protiv, a 51 uzdržan
1 komentar(a)
Srbija i EU, Foto: AP/DW
Srbija i EU, Foto: AP/DW
Ažurirano: 16.01.2014. 14:00h

Evropski parlament (EP) usvojio je danas rezoluciju o Srbiji u kojoj je pohvaljena njena posvećenost procesu evropskih integracija.

Rezoluciju, koju je predložio Jelko Kacin, podržali su 528 poslanika, 43 je bilo protiv, a 51 uzdržan.

Predlog Kacina za rezoluciju o Srbiji usaglašen je prošle godine na Komitetu EP za spoljne poslove, a poslanici EP su u raspravi o napretku Srbije u evropskim integracijama odali priznanje vlastima na naporima za normalizaciju odnosa sa Prištinom i odlučnom sprovođenju unutrašnjih reformi.

Debatu je otvorio ministar spoljnih poslova Grčke Dimitris Kurkalis, čija zemlja trenutno predsjedava EU. "Pozdravljamo početak pregovora o pridruživanju sa Srbijom", rekao je Kurkalis.

On je podsjetio da je Grčka odavno podržavala proces širenja EU i pohvalio napredak u dijalogu Beograd-Priština, ocijenivši da je on "doveo do rezultata koji su donedavno bili nezamislivi".

"Treba odlučno nastaviti rad na primjeni sporazuma, a Grčka je spremna da pomogne u savladavanju budućih izazova na ovom putu", kazao je Kurkalis.

Evropski komesar za proširenje Štefan File je istakao da je napredak u dijalogu Beograda sa Prištinom dokaz da je EU u stanju da inspiriše i doprinese pomirenju u regionu.

Tokom debate, gotovo svi poslanici su podržali reforme u Srbiji i Briselski sporazum, prenosi Tanjug.

Kacin je kazao da Srbija ima velike, a potcijenjene ljudske i privredne potencijale, koje treba konačno iskoristiti nakon dugogodišnje izolacije i autističnog pristupa ozbiljnim izazovima, a posebno je pohvalio Beograd zbog konstruktivnog pristupa dijalogu sa Prištinom.

"Srbija je prestala da zauzima neprijateljski stav o kosovskom pitanju otkad je premijer Ivica Dačić pružio ruku kosovskom premijeru Hašimu Tačiju", rekao je Kacin.

Izvjestilac za Kosovo Ulrike Lunaček je kazala da žali zbog poništenja izbora u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i dodala da se nada da to neće prouzrokovati zastoj u primjeni Briselskog sporazuma.

Bonus video: