Skandal: Hrvatsko tužilaštvo uložilo žalbu na izručenje Perkovića

Perković i Mustač uhapšeni su 1. januara na osnovu evropskog naloga za hapšenje.
4 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2014. 14:26h

Neočekivano, državno tužilaštvo Hrvatske je praktično na samom isteku roka uložilo žalbu na odluku Županijskog suda o izručenju bivšeg udbaša Josipa Perkovića Njemačkoj, a pravni stručnjaci dvostruku ulogu tužilaštva ocjenjuju “skandaloznom”.

Hrvatski mediji su saopštili da se tužilaštvo neće žaliti na odluku suda u Velikoj Gorici da se Perkovićev nekada nadređeni Zdravko Mustač ne izruči njemačkom pravosuđu.

Perković i Mustač uhapšeni su 1. januara na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je Nemačka izdala dan nakon što se Hrvatska pridružila članstvu EU, 1. jula prošle godine.

Njemačko pravosuđe potražuje Perkovića i Mustača zbog sumnje da su umešani u ubistvo hvatskog emigrant Stjepana Đurekovića, 1983. godine nedaleko od Minhena.

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić potvrdio je zagrebačkom “Večernjem listu” da je žalba tužilaštva poslata poštom sinoć u 19.30, posljednjeg dana žalbenog roka, i da je u taj sud stigla jutros.

To znači, smatra list, da je državno tužilaštvo odlučilo da se do kraja drži svoje “šizofrene pozicije” i postupa s jedne strane u slučaju Perković i kao državno tužilaštvo Hrvatske, a ne samo kao zastupnik države izdavanja naloga.

Dio pravnih stručnjaka tu dvostruku ulogu tužilaštva smatra skandaloznom s obzirom na to da u Zakonu o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima sa državama članicama EU, na osnovu kojeg su Perković i Mustač, uhapšeni stoji da je tužilaštvo to koje treba da predstavlja državu koja je izdala evropski nalog za hapšenje, u ovom slučaju Njemačku.

Podnošenje žalbe na odluku o odobravanju izručenja Perkovića, nije u interesu Njemačke, a tužilaštvo u Zagrebu zapravo time krši jasnu zakonsku odredbu, navodi list.

Nekadašnji Perkovićev šef: Mustač

Zamjenica županijskog državnog tužilaštva, čije ime list ne navodi, je dvostruku ulogu tužilaštva u slučaju Perković, obrazložila rekavši da je dužna da poštuje Ustav i zakone Hrvatske koji je obavezuju da preduzima radnje za zaštitu zakonitosti.

Ona, naime, smatra da je u ovom slučaju nastupila zastarjelost i da postoji fakultativni razlog za odbijanje izručenja u činjenici da je 1997. godine protiv Perkovića odbačena krivična prijava.

Dio pravnih stručnjaka, pak, tu dvostruku ulogu tužilaštva smatra skandaloznom s obzirom na jasnu zakonsku odredbu koja važi u specijalnom postupku koji se sprovodi za evropski nalog za hapšenje.

U svakom slučaju i mogućnost da se zakon tumači kako to čini državno tužilaštvo govori o "kvalitetu" Zakona o pravosudnoj saradnji koji izaziva tako različita i dvosmislena tumačenja.

Inače, žalba na presudu Županijskog suda došla je i nakon što je neimenovani visoki izvor Vlade Hrvatske odluku o izručenju Perkovića ocijenio skandaloznom dodavši da je riječ o "državnom udaru pištoljem na vodu", što je izazvalo žestoke reakcije hrvatske javnosti.

Galerija

Bonus video: