UBISTVO ĆURUVIJE

Prpa: Slučaj nije riješen, nemoguće da ni Vučić ni Nikolić ništa nisu znali

Ocijenila je da je posljednjih godina bilo mnogo izvinjenja, ali su sva ona bila "blasfemična"
91 pregleda 44 komentar(a)
ćuruvija, Foto: Beta/AP
ćuruvija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.01.2014. 20:41h

Branka Prpa, udovica Slavka Ćuruvije, izjavila je da Miroslav Kurak nije pucao u njenog supruga 11. aprila 1999. godine.

Branka Prpa je za novi broj NIN-a, koji će iz štampe izaći u četvrtak, rekla da je Kurak za nju novo ime, prenosi Beta.

"Za mene je to novo ime, ali on nije pucao u Slavka. Ne liči mi na tu osobu. Drugog koji je mene sa leđa udario pištoljem po glavi nisam vidjela", rekla je Branka Prpa.

Ona je potvrdila da je vidjela Ćuruvijinog ubicu i opisala ga: "Bio je mlad, imao je crnu kapu i bio obučen u crno. Ta hladnoća, taj mir nekog ko oduzima život, to pamtim".

Branka Prpa je navela da ju je policija, iako je vidjela lice čoveka koji je pucao, prvi put pozvala da rekonstruiše lik ubice tek u novembru 2000. godine, 19 mjeseci poslije ubistva, a posljednji put je kao svjedok ubistva bila u Okružnom sudu u januaru 2007.

"Sada smo evo u 2014. i od tada nije bilo ničeg vrijednog pomena, niti su sa mnom više kontaktirali", kazala je Branka Prpa.

Ona je istakla da je bilo raznih manipulacija i u štampi i da je zato vrlo oprezna.

"Objavljen je foto-robot potencijalnog ubice koji se meni poslije javio iz Finske. To su sve bile namještaljke, policajci takvo puštanje u javnost raznih dezinformacija zovu "zečevi". I to traje do danas", kazala je Branka Prpa.

Slučaj nije riješen

Prpa je kazala da ubistvo nije riješeno, već je riješeno "samo ono što je očigledno".

"Ovo je rješavanje samo onog očiglednog, najočiglednijeg", kazala je Prpa za Radio-televiziju Vojvodine i ocijenila da su podaci koji su danas objavljeni, bili dostupni još od novembra 2000. godine.

Ona je ocijenila da je - i politički i etički - taj slučaj "bizaran i konfuzan" i dodala da ovih dana nije čula ništa novo u vezi sa ubistvom svog supruga.

"Notorna činjenica je da je sadašnji prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u vrijeme ubistva Slavka Ćuruvije bio ministar informisanja, da je sadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić bio potpredsjednik Vlade Srbije, da je koalicija JUL-radikali bila ključna u kreiranju Zakona o informisanju od oktobra 1998. godine, kada počinju intenzivni progoni nezavisnih novinara, a prije svega Slavka Ćuruvije", navela je Prpa.

Po njenim riječima, nije moguće da niko od njih ništa nije znao o ubistvu.

Ocijenila je da je posljednjih godina bilo mnogo izvinjenja, ali su sva ona bila "blasfemična".

"Mnogo jače od samog izvinjenja je da kažeš istinu i da svjedočiš o tome za šta ti sebe smatraš odgovornim, a da meni prepustiš odluku da li ću da ti oprostim ili ne", kazala je Branka Prpa i dodala da se "od ljudske krvi ruke ne peru".

Ona je ocijenila da, ukoliko istraga stane na tome da je bivši načelnik Službe državne bezbjednosti Rade Marković glavni nalogodavac ubistva, onda ništa nije urađeno.

."SDB je samo operativni, izvršni dio - oni izvršavaju naredbe političkog vrha... To je bila zločinačka država koja, umjesto da štiti svoje građane - ubija svoje građane, po nalozima političkih vrhova", kazala je Branka Prpa. Ukazala je da bi u svakom slučaju trebalo uzeti u obzir i tadašnje izjave Mirjane Marković, supruge pokojnog predsjednika Slobodana Miloševića, i ispitati i taj aspekt.

Legija progovorio

Milorad Ulemek Legija je odlučio da detaljno govori o ubistvu Slavka Ćuruvije i ništa nije tražio zauzvrat, rekao je srpski tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević na konferenciji u Vladi Srbije

"Danas uhapšeni Ratko Romić i Milan Radonjić su zajedno sa Radetom Markovićem ubili Ćuruviju. Do ovih informacija smo došli na osnovu iskaza svjedoka koji je odlučio da progovori. U pitanju je Milorad Ulemek Legija koji za iznošenje ovih saznanja nije ništa tražio zauzvrat. A on je bio jedan od ključnih aktera u tom periodu - rekao je Radisavljević.

Milan Radonjić i Ratko Romić, osumnjičeni za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije, uhapšeni su jutros u Beogradu.

Radonjić i Romić se već godinama unazad pominju da su umešani u ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine u centru Beograda.

Prema pisanju beogradskih medija proteklih dana, osumnjičeni u tom slučaju su i šef DB-a Radomir Marković i pripadnk posebne službe obezbjeđenja u DB-u Miroslav Kurak.

Marković je u zatvoru u Požarevcu, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima Srbije i za njim će biti raspisana međunarodna potjernica.

Romić, bivši operativac DB izjavio je ranije danas da očekuje da bude uhapšen zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ali tvrdi da nije učestvovao u tom zločinu. Romić kaže da će to dokazati na sudu.

"Znam da ću biti uhapšen. U Beogradu sam, miran sam i staložen, mogu da me uhapse. Braniću se istinom jer nisam učestvovao u tome i to ću dokazati", rekao je Romić za Politiku.

On je naveo da može da dokaže gdje je bio 11. aprila 1999. godine u vrijeme kada je ubijen Ćuruvija, vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin", kao i da ima dokaze o svom kretanju tog dana i objašnjenje o automobilu koji je zadužio u službi, a koji je navodno viđen na mjestu zločina.

Bivši agent ocijenio je da je "žalosno" što, kako kaže, mediji u Srbiji najavljuju optužnice, hapse i pišu presude.

Romiću, koji je bio načelnik Šestog odjeljenja beogradskog centra DB-a, Apelacioni sud je u avgustu prošle godine ukinuo prvostepenu presudu od sedam godina zatvora za pomaganje atentata na Vuka Draškovića u Budvi, i vratio predmet na ponovno sudjenje.

"Ne postoji nijedan dokaz koji me povezuje sa ubistvom Ćuruvije, ali nije postojalo ni dokaza o mojoj umiješanosti u slučaju 'Budva' pa mi se sudi nekoliko godina", rekao je bivši agent DB.

Dnevni listovi "Danas" i "Blic" objavili su da je optužnica za ubistvo Ćuruvije napisana i da su njom obuhvaćeni bivši načelnik DB-a Rade Marković, bivši načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i operativci Romić i Miroslav Kurak.

Romić je Politici potvrdio da je "povremeno u kontaktu" sa Kurakom, i kazao da je on od 2006. godine u Tanzaniji sa porodicom, ali je dodao da misli da Kurak više nije u toj državi.