Blic: Ovo su ljudi koji su organizovali ubistvo i likvidirali Ćuruviju

Miroslav Kurak Miki (43), nekadašnji pripadnik posebne službe obezbjeđenja u DB, direktni je izvršilac zločina
453 pregleda 13 komentar(a)
Slavko Ćuruvija, Foto: Blic
Slavko Ćuruvija, Foto: Blic
Ažurirano: 13.01.2014. 08:44h

Optužnica protiv četvorice osumnjičenih za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije je napisana, prenosi srpska štampa.

Kako pišu listovi Blic i Kurir, glavni osumnjičeni da je direktno naredio likvidaciju je Radomir Marković (68), tadašnji šef resora Državne bezbjednosti.

Milan Radonjić (54), tadašnji načelnik beogradskog centra DB je organizovao zločin, a Ratko Romić (51), tadašnji operativac drugog odjeljenja Beogradskog centra DB pomagao je u izvršenju ubistva.

Miroslav Kurak Miki (43), nekadašnji pripadnik posebne službe obezbjeđenja u DB, direktni je izvršilac zločina.

Kako piše Kurir, on je u vrijeme ubistva Ćuruvije bio u obezbjeđenju Milorada Vučelića, direktora RTS, a prethodno je čuvao Marka Miloševića.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine, na Uskrs, u ulazu zgrade u kojoj je živio u Svetogorskoj ulici u Beogradu. Skoro 15 godina poslije tog zločina, napisana je optužnica Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i biće objelodanjena za nekoliko dana. Tužilaštvo, kako piše Blic, nastaviće prikupljanje dokaza da li je Radomir Marković naredio ubistvo Ćuruvije po nalogu Mirjane Marković, supruge bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

Taj list je ranije objelodanio da je Ćuruvija trebalo da bude ubijen 10. aprila, ali je egzekucija pomjerena za dan kasnije jer operaterka SDB-a zadužena za slušanje i prikupljanje informacija od operativaca sa terena, nije javila izvršiocima ubistva kada Ćuruvija tog dana stiže kući.

Bonus video: