"Zapadni Balkan može postati alternativna lokacija za direktne strane investicije"

Prema podacima centralnih banaka zemalja regiona, najveći investitor u petogodišnjem periodu u regionu je Rusija, nakon čega slijede Austrija i Norveška
0 komentar(a)
novac, euri, Foto: Shutterstock
novac, euri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.08.2018. 16:59h

Zapadni Balkan može postati alternativna lokacija za direktne strane investicije, navodi se u izveštaju Bečkog instituta za međunarodna istraživanja (WIIW).

Iz WIIW-a su saopštili da su razlozi za to nedovoljno iskorišćena radna snaga i poboljšana infrastruktura, prenosi Indikator.ba.

U izveštaju WIIW-a o poslovanju u regionu navodi se da na priliv stranih direktnih investicija u ovoj godini utiču globalni faktori poput sankcija Rusiji, carina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Bregzita i digitalizacije.

Prema podacima centralnih banaka zemalja regiona, najveći investitor u petogodišnjem periodu u regionu je Rusija, nakon čega slijede Austrija i Norveška.

Najviše investicija privukla je Slovenija, a u toj zemlji susjedna Austrija uložila je 16,4 milijarde eura u petogodišnjem periodu.

Istovremeno, Austrija je u devetogodišnjem periodu, odnosno od 2005. do 2013. godine, najveći investitor u Srbiji sa 2,3 milijarde eura.

Bonus video: