"Pale maske"

Karamarko: Vlast štiti zločine udbaša, Milanović priča dječije priče

"A šta je hrvatski čovjek - mrav, glista, crv da ga možeš zgaziti, a da za to ne moraš odgovarati", zapitao se Karamarko.
106 pregleda 7 komentar(a)
Tomislav Karamarko, Foto: Index.hr
Tomislav Karamarko, Foto: Index.hr
Ažurirano: 11.01.2014. 19:13h

Lider opozicione HDZ Tomislav Karamarko optužio je aktuelnu vlast da štiti komunističke i udbaške zločine i njihove moguće počinioce.

Karamarko je izrazio nadu da će Vrhovni sud vratiti povjerenje u pravosuđe i u Hrvatsku kao vjerodostojnu državu.

"Ovo što oni (vlasti) rade da bi zaštitili udbaške i komunističke zločine zaista je već perverzno", rekao je Karamarko novinarima u Splitu, komentrarišući nepravosnažne presude prema kojima bivšeg udbaša Josipa Perkovića treba, a njegovog nekadašnjeg nadređenog Zdravka Mustaća ne treba izručiti Njemačkoj.

Perković je uhapšen 1. januara na nepoznatoj adresi u Zagrebu, po njemačkoj potjernici kojom se sumnjiči da je učestvovao u organizovanju ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine nedaleko od Minhena.

Zbog istog krivičnog djela Njemačka potražuje i Mustaća, koji je prema evropskom nalogu za hapšenje uhapšen takođe na Novu godinu, a za koga je, međutim, Županijski sud u Velikoj Gorici donio odluku o neizručenju zbog apsolutne zastarjelosti predmeta.

Karamarko je ocijenio da je zbog ponašanja aktuelne vlade Hrvatska izgubila vjerodostojnost u očima Evropljana i upitao zašto se štiti neko ko je "možda počinio zločin nad hrvatskim čovjekom".

"A šta je hrvatski čovjek - mrav, glista, crv da ga možeš zgaziti, a da za to ne moraš odgovarati", zapitao se Karamarko.

Prema tumačenju predsjednika HDZ-a, aktuelna vlast brani Perkovića i Mustaća, jer će oni "gore (u Njemačkoj) progovoriti ko im je izdavao naređenja", prenosi agencija Hina.

"Naređenja su stizala od Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, a ovi su danas nasljednici te iste partije, u tome je problem i mislim da su ovih dana sve maske pale", poručio je Karamarko koji se "toplo nada da će Vrhovni sud vratiti povejrenje u hrvatsko pravosuđe, ali i u Hrvatsku kao vjerodostojnu državu".

"A šta je hrvatski čovjek - mrav, glista, crv da ga možeš zgaziti, a da za to ne moraš odgovarati", zapitao se Karamarko.

Vrhovni sud je sljedeća instanca koja će se izjasniti o tome da li će bivši funkcioner jugoslovenske i hrvatske tajne službe, Perković, biti izručen Njemačkoj.

Ukoliko Vrhovni sud potvrdi odluku o izručenju, njegov advokat Anto Nobilo već je najavio borbu na Ustavnom sudu od kojeg će tražiti odlaganje izručenja.

Perković je, inače, negirao bilo kakvu povezanost sa ubistvom Đurekovića i usprotivio se izručenju zbog toga, jer smatra da je u tom predmetu nastala apsolutna zastarjelost, kao i da ga njemačko pravosuđe neopravdano optužuje, prije svega, na osnovu pisanja beogradskih medija iz tog vremena.

Ako već treba da mu se sudi, Perković očekuje da to bude u Hrvatskoj jer, kako je rekao, ne vjeruje u objektivnost njemačkog pravosuđa.

"Milanović priča priče za malu djecu"

Karamarko je kritikovao I rad vlade i njenog predsjednika Zorana Milanovića, čiji je program nazvao "pričom za malu djecu".

Karamarko tvrdi da Milanović ima jedan jedini program, jednu jedinu rečenicu koju je iznio u jednom intervjuu: "Imam lošu vijest za pesimiste, biće dobro".

Po Karamarku za sve su krivi on i njegova partija: Hrvatski premijer Milanović

"To je njihov program, nažalost to su priče za malu djecu", ocijenio je šef HDZ-a uoči početka obilježavanja 24. godišnjice utemeljenja stranke u Splitu.

Sadašnja vlada na čelu s Milanovićim, smatra, nesposobna je za rješavanje poteškoća, a posebno im zamjera što "stavljaju akcenat na tzv. ideološku podlogu", prenosi Hina.

"Ono što je najgore, oni svoj nerad i svoj neuspjeh proglašavaju uspjehom", kritičan je Karamarko.