U BiH se širi šuga, oboljeli se kriju zbog stida

"Građani bi trebalo da znaju da uzročnik bolesti može na odjeći da preživi čak četiri dana", upozorili su stručnjaci
357 pregleda 9 komentar(a)
šuga, Foto: Printscreen
šuga, Foto: Printscreen
Ažurirano: 11.01.2014. 13:51h

Iako ljekari već više od godinu dana upozoravaju na problem širenja šuge ili svraba, na prostoru BiH, ¸posljednji podaci govore da upozorenja nisu dala rezultate. U odnosu na 864 slučaja šuge u 2012, tokom 2013. je zabilježeno 1.070 slučajeva. Čak trećina od njih je registrirana u Mostaru, odnosno 371.

"Činjenica da nije došlo do pada broja oboljelih za nas je poražavajuća. To je bolest koja se liječi za nekoliko dana, ali ljudi je još kriju zbog stida. Toga moramo da se riješimo ako želimo da se ozbiljno obračunamo sa ovom bolesti", rekla je dr Jelena Ravlija, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo FBiH, tokom gostovanja u programu Mostarske panorame.

Kako nema imuniteta nakon što se bolest izliječi, dodaje ona, bolest uvijek može da se vrati.

Ravlija je kazala da je važno podići higijenu na viši nivo

'Važno je higijenu podići na viši nivo. Svu robu treba oprati, posteljinu na kojoj se ležalo promijeniti. Građani bi trebalo da znaju da uzročnik bolesti može na odjeći da preživi čak četiri dana", upozorili su stručnjaci.

Često klinička slika bolesti, u slučaju da se na vrijeme ne prepozna, ne mora biti specifična, takvi bolesnici se mogu nekad tretirati duže vrijeme, ljekovima koji ublažavaju svrbež (antihistaminicima) ili nanošenjem na kožu različitih steroidnih preparata, što mijenja osnovnu sliku bolesti, ali i bolesnicima stvara dugotrajnu neprijatnost u svakodnevnom životu zbog jako izraženog svrabeža kože, piše Dnevnik.hr.

Bonus video: