Srbija: Ko vrbuje vehabije - ide u zatvor

"Ovo je posao islamskih zajednica, kojih ima dvije u Srbiji, a nijedna se ne bavi svojim poslom, odnosno "bave se svim drugim osim vjerom"
21 komentar(a)
rasim ljajić, Foto: Rts.rs
rasim ljajić, Foto: Rts.rs
Ažurirano: 10.01.2014. 10:02h

Predloženim izmjenama Krivičnog zakonika predviđeno je da će organizatori koji adolescente regrutuju u vehabije za ratište biti osuđeni na pet, a mladići koji pođu u ratni pohod - na tri godine zatvora, izjavio je potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

"Napravili smo predlog izmjene Krivičnog zakona i o njemu ćemo veoma brzo pričati sa koalicionim partnerima", rekao je Ljajić današnjem "Blicu" i dodao da se nada da će poslanici Skupštine Srbije "osjetiti hitnost i usvojiti četiri člana koji će biti promijenjeni".

On je podsjetio da sadašnji zakon ne predviđa bilo kakvu kaznu za one koji idu u ratne pohode, niti za one koji ih organizuju, pa se ne mogu kazniti ni za remećenje javnog reda i mira, a kamoli za ozbiljne stvari, jer ljudi koji na taj način shvataju vjeru, mogu predstavljati ozbiljan bezbjednosni problem u Srbiji.

Ljajić je rekao da je ovo, u stvari, posao islamskih zajednica, kojih ima dvije u Srbiji, a nijedna se ne bavi svojim poslom, odnosno "bave se svim drugim osim vjerom", prenosi Tanjug.

"Mirza Ganić (19) je treći dječak iz Pazara koji gine (u Siriji), a njihove (islamske zajednice) reakcije nigdje nema. Pošto one neće, država mora da zaustavi dalje krvoproliće", naglasio je Ljajić.

Bonus video: