Ćuruvija je ubijen na Uskrs jer mu je operaterka DB-a dan ranije spasila život

O svemu postoji ne samo službena bilješka, već i izjave svih pripadnika DB-a koji su učestvovali u praćenju, prisluškivanju, planiranju likvidacije
59 pregleda 14 komentar(a)
ćuruvija, Foto: Beta/AP
ćuruvija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.01.2014. 21:10h

Služba državne bezbjednosti po nalogu Radeta Markovića planirala je ubistvo novinara Slavka Ćuruvije za 10. april 1999. godine.

Datum egzekucije pomjeren je za dan kasnije jer operaterka SDB-a, zadužena za slušanje i prikupljanje informacija od operativaca sa terena, nije javila izvršiocima ubistva kada Ćuruvija tog dana stiže kući, saznaje NIN od bivšeg visokog rukovodioca Službe državne bezbjednosti.

Bijesan zbog "aljkavo" odrađenog posla, Milan Radonjić, tadašnji načelnik beogradskog Centra DB–a, naredio je dan kasnije, kada je ubistvo i izvršeno, da njega lično obavještavaju o kretanju Ćuruvije na svakih pet minuta.

Opservacija i prisluškivanje Ćuruvijine kuće nastavljeni su i nakon likvidacije. Operaterka u sjedištu DB zapisivala je i ko se od ljudi koji su tog dana došli u stan Ćuruvije kako ponašao, ko je plakao, na primjer.

O svemu ovome postoji ne samo službena bilješka, već i izjave svih pripadnika DB-a koji su učestvovali u praćenju, prisluškivanju, planiranju likvidacije Ćuruvije, najprije novom rukovodstvu beogradskog centra DB-a, a potom i bivšem republičkom tužiocu Radetu Terziću i to u prisustvu svjedoka.

Transkripti izjava, gotovo deceniju nalaze se u spisima državnog tužilaštva, piše NIN.

Blic je nedavno objavio da bi likvidacija vlasnika “Dnevnog telegrafa” mogla da bude razriješena uz pomoć insajdera za koga se dosad nije znalo i koji se nedavno prijavio Komisiji za istraživanje ubistva novinara.

"Njegove tvrdnje, koje je bio spreman odmah da ispriča, podudaraju se sa drugim dokazima koji su do sada prikupljeni i koji vode do Državne bezbjednosti. On je pokazao spremnost da da zvaničnu detaljnu izjavu koja bi u potpunosti razotkrila ubistvo Ćuruvije, ali traži punu zaštitu", kazao je izvor “Blica”.

Ime tog svjedoka zasad se drži u strogoj tajnosti.

Bonus video: