Vandalizam

Prizren: Srušen spomenik pjesniku

"Sve je iščupano i odnijeto. Vidio sam prekjuče da je spomenik čitav, a danas je porušen. Javio sam policiji i oni su me pitali da li sumnjam u nekog"
100 komentar(a)
Prizren, Foto: Samir Kajošević
Prizren, Foto: Samir Kajošević
Ažurirano: 19.02.2019. 19:01h

Spomenik Lazaru Vučkoviću, najpoznatijem srpskom pjesniku sa KiM, kod Prizrena srušen je u utorak, na Božić, tvrdi književnik i novinar Živojin Rakočević.

On je KIM radiju rekao je da je pjesnikova bista odnesena.

"Javili su mi se članovi porodice Vučković koji žive u Štrpcu i Lazarev rođeni brat, Slobodan Vučković, koji je sada povratnik u Gornjem Selu i potvrdili mi da je spomenik uništen, a bista odnesena", rekao je Rakočević.

Brat pjesnika rekao je da je jutros, oko 11 sati, kada je otišao da zapali svijeću, vidio da nema biste, da je isčupana i odnesena.

"Sve je iščupano i odnijeto. Vidio sam prekjuče da je spomenik čitav, a danas je porušen. Javio sam policiji i oni su me pitali da li sumnjam u nekog. Rekao sam da ne mogu da sumnjam ni u koga iz sela. Rekli su da će doći danas, da uzmu otiske, međutim niko od njih se nije pojavio", kazao je Slobodan Vučković.

Portparol policije za region Prizrena Hazir Beriša kazao je da je uviđaj izvršen i da za rušenje spomenika nema osumnjičenih, ali da se sumnja da je bista odnijeta zbog materijala od kojeg je napravljena.

"Niko taj spomenik nije dirao ni 1999. godine, ni u martovskom pogromu 2004. Ovo je jasna i strašna poruka za Božić porodici Vučković i svima nama. Podsjećam vas da je nekoliko kilometara dalje, prije deset dana u Drajčićima, takođe u Sredačkoj župi, počelo rušenje srpske škole, stare 109 godina.

Očigledno je da je neko odlučio da zabrani povratak u Sredačku župu", ocijenio je Rakočević.

Na Kosovu i Metohiji održavaju se “Književni susreti Lazar Vučković”, jedna od najpoznatijih književnih manifestacija u bivšoj Jugoslaviji.

Pjesnik Lazar Vučković je stradao 1966. godine zajedno sa pjesnikom Branom Šćepanovićem na Ohridskom jezeru, a radio je kao novinar prištinskog "Jedinstva".

Preporučujemo za Vas