Hrvatska: Sud donio odluku o izručenju Perkovića

Odluku Vanraspravnog vijeća Perković čeka na slobodi i uz zabranu napuštanja prebivališta.
7 komentar(a)
Josip Perković, Foto: Reuters
Josip Perković, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.01.2014. 14:23h

Nekadašnji visoki funkcioner jugoslovenske, a kasnije i hrvatske Udbe Josip Perković će biti izručen Njemačkoj, koja ga potražuje zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine, nedaleko od Minhena.

Odluku je donijelo Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, na koju Perković ima pravo žalbe u roku od tri dana.

Perkovićev advokat Ante Nobilo najavio da će preduzeti sve pravne lijekove, uključujući i žalbu Ustavnom sudu.

Perković je uhapšen 1. janura, samo nekoliko sati nakon što je na snagu stupio Zakon o evropskoj potjernici, a iz pritvora je pušten zato što sudija prilikom određivanja pritvora nije obrazložio odluku o pritvoru.

Odluku Vanraspravnog vijeća Perković je čekao na slobodi i uz zabranu napuštanja prebivališta.

Nobilo je ranije izjavio da je njemačko pravosuđe ponudilo nagodbu, tri godine zatvora u zamjenu za Perkovićevo priznanje krivice, ali su oni tu ponudu odbili.

I Perkovićev nekadašnji šef Zdravko Mustač pušten je iz pritvora, a odluka o njegovom izručenju trebalo bi da bude donijeta sjutra.

Slučaj Perković već mjesecima izaziva pažnju javnosti ne samo u Hrvatskoj, već i u regionu i EU, posebno nakon što je Evropska komisija zaprijetila sankcijama Hrvatskoj zbog toga što je neposredo uoči priključenja EU izmenila zakon tako što je u njega uneto vremensko ograničenje izručenja osumnjičenih za teška krivična djela počinjena u drugim državama članicama Unije.

Ta odredba je štitila Perkovića od izručenja.

Hrvatska je Zakon o evropskoj potjernici vratila na pređašnje stanje pod jakim pritiskom Evropske komisije koja je potom najavila da će s budnom pažnjom pratiti njegovo sprovođenje.

Njemački mediji hapšenje, pa puštanje Perkovića smatraju očekivanim s obzirom na to da on ima dobro uporište u vrhu hrvatske vlasti.

Podsjetili su da Perkovićev sin Saša radi kao savetnik za bezbednost predsednika Ive Josipovića.

Prema anketi koju je sproveo zagrebački “Večernji list” gotovo 60 odsto građana smatra da će Perković biti isporučen Njemačkoj zbog velikog pritiska Evropske komisije.

Svega nešto više od 16 odsto njih pak vjeruje da do izručenja Perkovića neće doći zato što u Nemačkoj neće imati fer suđenje, odnosno nešto manje od 2,5 odsto građana vjeruje da do izručenja neće doći zato što je slučaj ubistva Đurekovića zastario.

Sam Perković se već izjasnio da se protivi izručenju jer smatra da u Njemačkoj ne bi imao fer suđenje, da on nema nikakve veze sa ubistvom Đurekovića i da njemačko pravosuđe njega potražuje zbog pisanja beogradskih medija iz tog vremena.

Perković, naime, kaže da ako već treba da mu se sudi, onda neka to bude u Hrvatskoj.

Bonus video: