Zašto je uhapšen Josip Perković, bivši udbaš i šef hrvatskih tajnih službi

Njemačke vlasti u dva su navrata zatražile Perkovićevo izručenje zbog sumnje da je umiješan u ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića
102 pregleda 20 komentar(a)
Josip Perković, Foto: Reuters
Josip Perković, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.01.2014. 23:30h

Hrvatska je upravo proslavila svoju prvu Novu godinu u Evropskoj uniji. Ništa hrvatsku javnost u posljednjim satima stare godine nije toliko interesovalo koliko odgovori na dva pitanja - hoće li Mihael Šumaher preživjeti onaj pad na francuskom skijalištu i hoće li policija 1. januara konačno zakucati na vrata bivšeg načelnika Odjela za neprijateljsku emigraciju Službe državne bezbjednosti u Zagrebu Josipa Perkovića.

Odgovor na potonje pitanje stigao je 10 sati nakon ponoći – Perković je uhapšen i tri sata kasnije sproveden u Državno tužilaštvo koje u ovom slučaju zastupa Njemačku.

Njemačke vlasti u dva su navrata zatražile Perkovićevo izručenje zbog sumnje da je umiješan u ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Samo tri dana prije službenog ulaska u Evropsku uniju hrvatska je Vlada - i to Vlada SDP-ovog premijera Zorana Milanovića - odlučila da promijeni Zakon o evropskoj potjernici i na taj način zaštiti Perkovića od izručenja i sudskog procesa.

Opširnije u štampanom izdanju "Vijesti nedjeljom" za 5. januar

Bonus video: