Srbija nudi zajednička diplomatska predstavništva zemljama regiona

Mrkić je pojasnio da bi takav model smanjio troškove, ali i omogućio da države regiona budu zastupljenije i vidljivije u mnogim djelovima svijeta
2 komentar(a)
Ivan Mrkić, Foto: BETAPHOTO
Ivan Mrkić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 04.01.2014. 10:44h

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ponudiće državama regiona uspostavljanje zajedničkih predstavništava u inostranstvu zbog smanjenja troškova diplomatske mreže, kazao je šef srbijanske diplomatije, Ivan Mrkić.

Večernje novosti prenose da je Srbija kontakte o zajedničkim diplomatskim predstavništvima u Aziji, Africi i Latinskoj Americi uspostavila već sa Makedonijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom.

Mrkić je rekao da bi do kraja godine dogovor mogao da bude postignut.

“Najbliže smo dogovoru sa Makedoncima i Crnogorcima. Srbija nastavlja sa planom širenja njene diplomatsko konzularne mreže, ali će ponuditi svima koji su zainteresovani da joj se priključe”, precizirao je on.

Mrkić je pojasnio da bi takav model smanjio troškove, ali i omogućio da države regiona budu zastupljenije i vidljivije u mnogim djelovima svijeta, kao i da lakše združeno nastupaju na trećim tržištima.

On je podsjetio da se takav model pokazao kao veoma uspješan i navodi primjer Tokija, gdje su u jednoj zgradi smještene diplomate iz više od 15 zemalja Latinske Amerike.

Bonus video: