Odluku o izručenju Njemačkoj Perković čeka na slobodi

Mjera istražnog zatvora zamijenjena je mjerom sigurnosti, prema kojoj Perković mora da preda ličnu kartu i ne smije da napušta Zagreb
8 komentar(a)
Josip Perković, Hrvatska, Foto: AP
Josip Perković, Hrvatska, Foto: AP
Ažurirano: 03.01.2014. 15:30h

Umjesto boravka u Remetincu bivši čelnik jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković sudu će, kao zalog da neće napustiti Hrvatsku, morati da preda lična dokumenta, a neće smjeti da napušta ni Zagreb.

Tako je odlučio zagrebački Županijski sud čije je vanraspravno vijeće zamijenilo istražni zatvor mjerama opreza.

Osim što su mu oduzeti pasoš i lična karta Perković neće smjeti da napušta mjesto stanovanja, a zabranjeno mu je i izdavanje nove putne isprave, prenosi HRT.

Nakon ove faze postupka sudija istrage će ponovo dostaviti spis vijeću koje onda odlučuje o predaji Perkovića zemlji izdavanja Evropskog naloga za hapšenje, Njemačkoj, a odluka se donosi na sjednici u prisustvu stranaka, navodi se u saopštenju Županijskog suda.

Perkovićev advokat Anto Nobilo žalio se na odluku od 1. januara prema kojoj je Perković u istražnom zatvoru trebao da dočeka izručenje Njemačkoj koja ga traži zbog učestvovanja u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

U žalbi je, među ostalim, naveo da sudija istrage nije obrazložio zbog čega je Perković zadržan u Remetincu.

"Zadovoljan sam što je vanraspravno vijeće izmijenilo odluku sudije za istrage kojem smo i predlagali da umjesto zatvora Perkoviću izrekne blaže mjere. Mislim da je to jedino korektno jer Perković ne samo da nije ničim pokazao da planira bijeg nego zbog mogućeg izručenja Njemačkoj nije podigao ni novi pasoš", kazao je Nobilo, prenosi HRT.

Dodao je da smatra da današnja odluka pokazuje da bi sud mogao da udovoljiti i drugom Perkovićevom zahtjevu i da odbije izručenje, o čemu će vanraspravno vijeće najvjerojatnije odlučivati naredne sedmice.

"Čvrsto vjerujemo da do izručenja ne može doći, jer za to ima nekoliko zakonskih prepreka", rekao je Nobilo.

Na odluku o izručenju nezadovoljna se strana može žaliti Vrhovnom sudu, a Nobilo je ranije najavio da će u slučaju da taj sud potvrdi izručenje podnijeti i ustavnu tužbu.

Podsjetio je da Perković postupak pred njemačkim sudom u kojem je osuđen ne ocjenjuje kao fer suđenje te smatra da je u slučaju ubistva Đurekovića nastupila apsolutna zastara.

Takođe, podsjetio je da u tom slučaju postoje dva rješenja o odbacivanju krivične prijave, te da se Perković više ne tereti za organizovanje, već samo za pomoć u ubistvu Đurekovića.

Bonus video: