Vlasnik je Srbija

Nasljednicima Slobodana Miloševića oduzeta kuća u Užičkoj 34

Kuću o kojoj je riječ, od oko 100 kvadratnih metara, Milošević je otkupio 20. jula 1999. godine, za tadašnjih 5.000 njemačkih maraka.
8 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2013. 17:13h

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažnom presudom je oduzeo pravo svojine nad kućom u Užičkoj 34 od nasljednika Slobodana Miloševića.

Sud je utvrdio da je država Srbija vlasnik te nepokretnosti.

Tom odlukom, koja je donijeta nakon glavne rasprave pred Apelacionim sudom, pravosnažno okončan sedmogodišnji spor između države Srbije i Miloševićevih nasljednika - sina i ćerke Marka i Marije i udovice Mirjane Marković.

Apelacioni sud je potvrdio odluku Višeg suda u Beogradu u dijelu kojim je bilo utvrđeno da su apsolutno ništavne odluke Komisije za stambena pitanja Vlade Srbije iz 1999. godine, kao i više ugovora o zakupu i otkupu stanova u toj kući, sklopljenih između Slobodana Miloševića i Vlade Srbije, jer su donijete suprotno tada važećim propisima.

Članovi Miloševićeve porodice bili su tuženi kao nasljednici kuće za koju država tvrdi da je stečena suprotno Zakonu o stanovanju, pošto je Milošević tada već imao jedan otkupljeni stan u vlasništvu, u Tolstojevoj 33.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda, koja je objavljena na njegovom sajtu, podsjeća se da je Milošević u to vrijeme bio funkcioner državne zajednice SRJ odnosno nije bio funkcioner Republike Srbije, te da nije spadao u krug lica na koje se odnose zakonske odredbe na kojima su zasnovane navedene odluke, rješenja i ugovori.

Takođe je utvrđeno da je Milošević u to vrijeme bio i vlasnik kuće u Tolstojevoj, površine 326,26 m2, koja je zadovoljavala stambene potrebe njegovog porodičnog domaćinstva, a koji je stekao otkupom iz društvene svojine, zbog čega su ta raspolaganja izvršena suprotno zakonu i kao takva su ništavna.

Prvostepena presuda je, međutim, ukinuta, odnosno tužba države odbačena u dijelu u kome je dozvoljeno brisanje prava svojine Milloševićima, odnosno upis prava svojine u korist Republike Srbije kod Republičkog geodetskog zavoda, jer prema stavu Apelacionog suda, prvostepeni sud nije bio nadležan da o tome odlučuje.

O tome odlučuje katastar nepokretnosti po pravilima upravnog postupka, navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

Istom presudom Apelacioni sud je odbio kao neosnovanu protivtužbu ćerke preminulog predsjednika Marije Milošević, kojom je tražila da se utvrdi da ugovor o otkupu ispunjava uslove i ima dejstvo ugovora o prenosu uz naknadu pomoćne zgrade - neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Protivtužba je, kako se navodi odbijena, jer iz odredbi navedenih ugovora o zakupu i otkupu kuće u Užičkoj ulici broj 34 nesumnjivo proizlazi da se dozvoljava otkup stambenog objekta kuće, a ne šupe ili pomoćnog objekta, niti neigzrađenog građevinskog zemljišta kako je to Marija Milošević tvrdila.

Kuću o kojoj je riječ, od oko 100 kvadratnih metara, Milošević je otkupio 20. jula 1999. godine, za tadašnjih 5.000 njemačkih maraka.

Država Srbija je, prvobitno, tužila Miloševića, kao potpisnika ugovora, ali je poslije njegove smrti, 11. marta 2006. godine, i prekida koji je trajao zbog utvrđivanja naslednika, postupak nastavljen protiv njegove supruge Mire Marković i djece Marije i Marka Miloševića.

Pošto je riječ o parničnom postupku, prisustvo na suđenju Markovićeve, Marije i Marka Miloševića nije bilo neophodno.

Mira Marković i Marko Milošević dobili su izbjeglički azil u Rusiji, pa u toj državi ne mogu da budu uhapšeni po srpskoj potjernici, koja je za njima raspisana zbog sumnje da su organizovali grupu za šverc duvana tokom devedesetih godina.

Srbija Markovićevu traži i zbog optužbe da je zloupotrebila službeni položaj prilikom raspodele stanova Vlade Srbije 2000. godine. Marija Milošević posljednjih nekoliko godina živi u Crnoj Gori.

Preporučujemo za Vas