"Hrvatska zatrovana nacionalizmom"

“Izađite na ulicu i vičite da ste ustaša. Možda će vas neko poprijeko pogledati, ali vam se ništa neće dogoditi. A pokušajte izaći na ulicu i vikati: ja sam komunista"
13 komentar(a)
Stjepan Mesić, Foto: Danas.net.hr
Stjepan Mesić, Foto: Danas.net.hr
Ažurirano: 27.12.2013. 15:40h

Stjepan Mesić oijcenio da ulazak Hrvatske u EU i NATO nije donio ništa vrijedno spomena, a da su današnje generacije zatrovane nacionalizmom.

Osim toga, dodao je on, država je na ivici socijalnih nemira.

Vlast i nevladin sektor sa golemim zakašnjenjem, nejedinstveno i bez dovoljno odlučnosti reaguju na sve agresivnije nastupanje desnih, klero-nacionalističkih snaga na unutrašnjopolitičkoj sceni”, naveo je bivši hrvatski predsjednik u autorskom tekstu objavljenom na hrvatskom "Tačno.net".

Mesić kritikuje i Crkvu zbog njenog neskrivenog direktnog miješanja u politiku, a kao primjer navodi nedavno održani referendum o braku i podršku koju je Crkva dala “Stožeru za odbranu hrvatskog Vukovara”, za koji kaže da, iako je "nelegalno i neligitimno" telo, niko se ne usuđuje da ga zabrani.

"Time se Crkva svrstava na stranu desnih radikala, koji otvoreno žele da smanje prava manjina, do sada zagarantovanih našim Ustavom. Možda će to ipak izazvati reagovanje evropskih institucija (za sada postoji tek pismo sedamdesetak zastupnika Evropskog parlamenta) koje su do sada za takve pojave, ne samo u Hrvatskoj, bile i slijepe i gluve, jer se sve to zaodijeva u ruho antikomunizma", istakao je on.

Jasno je, dodao je Mesić, da se taj referendum nije smio dogoditi, a da tzv. referendum o ćirilici treba spriječiti.

“Neoustaštvo je očito dobilo pravo građanstva na našoj političkoj sceni”, ukazuje Mesić ponudivši i jednostavan test.

“Izađite na ulicu i vičite da ste ustaša. Možda će vas neko poprijeko pogledati, ali vam se ništa neće dogoditi. A pokušajte izaći na ulicu i vikati: ja sam komunista. Vrlo vjerovatno završićete prebijeni u bolnici", rekao je Mesić.

Nećete, ističe on, bolje proći ni ako se glasno legitimišete kao antifašista, jer mantra je ovdje kod nas da je antifašizam sinonim za komunizam.

Mesić upozorava da su obrazovni sistem i mediji, uz, kako kaže, časne izuzetke, odigrali u tome kobnu ulogu i "mi smo danas suočeni s generacijama koje su odrasle zatrovane virusom nacionalizma, u nepoznavanju osnovnih istorijskih činjenica, nesposobne da shvate da budućnost nije i ne može biti u getima, nego samo u zajedničkom životu".

On, takođe, upozorava da je Hrvatska na ivici socijalnih nemira, jer bi, kaže, bilo glupo očekivati da oni koji ostaju bez posla, bez sredstava za život, oni koji nerijetko gube i krov nad glavom, da takvi - dakle - imaju beskrajno strpljenje.

Naći će se neko, nije teško pogoditi koje političke provenijencije, ko će ih izvesti na ulice, a taj bi dan mogao označiti i definitivni sumrak demokratije što se u Hrvatskoj tek počela da razvija”, zaključio je Mesić.

Bonus video: