Zahtjev za 13. platu koji je razbjesnio Vučića inicirali Crnogorci

Crnogorci upozoravaju da bi, u slučaju da se isplata 13. plate ne odobri, oni mogli da traže preispitivanje odnosa u Agenciji
78 pregleda 34 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2013. 08:11h

I pored oštre reakcije potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, o bonusima u zajedničkoj Agenciji za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore ipak će sjutra odlučivati njihova skupština, piše Blic.

Taj dnevnik prenosi poruku predstavnika Crne Gore i zamjenika direktora u Agenciji Laza Maksimovića, da o 13. plati u zajedničkoj agenciji dvije države ne odlučuje ni vicepremijer Srbije ni premijer Crne Gore, već nadležni organi te institucije.

S druge strane, predsjednik Nadzornog odbora Branislav Grubačić za „Blic“ kaže da i zaposleni u ovoj instituciji moraju shvatiti u kakvoj zemlji žive. "Bilo bi neprimjereno da mi dijelimo bonuse. Na to nas obavezuje politika zemlje, koja je nedavno donijela mjere štednje. Kad to zaposleni u Agenciji shvate, svima će biti lakše, zaključuje Grubačić.

Crnogorci upozoravaju da bi, u slučaju da se isplata 13. plate ne odobri, oni mogli da traže preispitivanje odnosa u Agenciji. "Odluke o ukidanju nagrade zaposlenima za uspješan rad su demagoške. Ukoliko se tako nešto desi, ne bi me začudilo da drugi osnivač Crna Gora u tom slučaju zatraži razjašnjenje situacije i odnosa", kaže Lazo Maksimović.

On napominje da ne treba zaboraviti činjenicu da se plate zaposlenih ne isplaćuju iz budžeta Srbije već iz budžeta Eurokontrola.

Višak novca ne može pripasti budžetu država, već Eurokontrolu

"Mi smo imali povećanje prihoda koji je odobren u Briselu za ovu godinu i, ukoliko to povećanje ne potrošimo, taj novac će biti vraćen Eurokontrolu, a ne u državne kase. Da postoji mehanizam da taj novac damo državi, to bi uradili, ali ne postoji", kaže zamjenik direktora Agencije .

Pitanje 13. plate u Agenciji do sada praktično i nije postavljano, a zaposleni su više puta dobijali čak i 14. platu. Zbog donijetih mjera štednje Nadzorni odbor, u kome sjede četiri predstavnika Vlade Srbije i jedan iz Crne Gore, u prošli petak prvi put je odbio da prihvati predlog o isplati godišnjih bonusa zaposlenima, a prema saznanjima “Blica”, “za” je bio samo crnogorski predstavnik.

Agencija za kontrolu letenja je u vlasništvu Srbije (92 odsto) i Crne Gore (osam odsto), ali ima svoj budžet.

Ministar privrede Saša Radulović rekao je juče da bi bilo neodgovorno da javna preduzeća isplate 13. platu i zaobiđu preporuku Ministarstva da je ne isplaćuju i da će biti provjereno da li su neka od njih već to učinila.

Bonus video: