Račun iz Haga: Hrvatska potrošila 28 miliona za odbranu trojice generala

BIRN u istraživanju tvrdi i da su od 26 optuženika, koliko trenutno plaća Beograd, 18 bosanski Srbi sa državljanstvom Srbije
9 komentar(a)
Ante Gotovina, Mladen Markač, Foto: Beta/AP
Ante Gotovina, Mladen Markač, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.12.2013. 16:58h

Zemlje bivše Jugoslavije potrošile su više od 40 miliona eura državnog novca na podršku optuženima za ratne zločine pred Tribunalom u Hagu, pokazuju rezultati istraživanja Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Podaci do kojih je došao BIRN pokazuju da je Srbija od 2004. do 2013. godine potrošila 1,7 miliona eura na privatne troškove i doktorske račune optuženih, kao i putne troškove njihovih porodica.

BIRN u istraživanju tvrdi i da su od 26 optuženika, koliko trenutno plaća Beograd, 18 bosanski Srbi sa državljanstvom Srbije, uključujući generala Ratka Mladića.

Zvanični podaci pokazuju da je Republika Srpska za podršku optuženima za ratne zločine u Haškom tribunalu izdvojila 640.000, a Hrvatska 28.145.610 eura, ali je sa privatnog fonda u toj zemlji uplaćeno najmanje još 1,1 miliona eura.

Prema podacima u koje je BIRN imao uvid, Hrvatska je potrošila više od 28 miliona eura samo na troškove odbrane trojice generala – Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Hrvatska, kako se navodi, nije želela da otkriva više od svote od 28 miliona eura potrošenih na odbranu generala, a privatni fond “Zadužbina za istinu o Domovinskom ratu”, osnovan da pomogne generalima nije objavio finansije, iako je jedan od njegovih zagovarača izjavio da je tokom prve godine rada sakupljeno 1,1 miliona eura.

BIRN navodi i da Federacija BiH, nije izdvojila ništa za pomoć bošnjačkim ili hrvatskim optuženicima.

Rezultati istraživanja pokazuju da je Makedonija od 2006. do 2013. godine za navedenu svrhu izdvojila 9,5 miliona eura na odbranu, podršku i lobiranje za bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ljubeta Boškoskog i policajca Johana Tarčulovskog.

Privremene institucije u Prištini, prema podacima, nisu pružale nikakvu novčanu pomoć šestorici svojih optuženika za ratne zločine, sa izuzetkom 16.750 eura koliko je koštao svečani doček optuženih koji su pušteni na slobodu.

Međutim, sakupljeno je više od 1,5 miliona eura za pomoć Ramušu Haradinaju i Fatmiru Ljimaju, a taj novac je sakupljen preko javnog poziva za uplaćivanje fondovima sumnjivog porijekla, prenosi RTS.

“Ti fondovi nikada nisu javno položili račun donatorima za ono što su dobili ili potrošili. BIRN je uspio da dođe do djelimičnog iznosa uz pomoć dokumenata iz Haškog tribunala i suđenja za korupciju u Prištini u vezi sa navodnim neregularnim vođenjem fonda za Haradinaja”, navodi BIRN.

Bonus video: