stabilno susjedstvo

Milanović: Srbiji je mjesto u Evropi i Hrvatska je želi u Uniji

"Neke stvari radim iz uvjerenja a ne iz političke koristi, i zbog toga trpimo političku štetu", kazao je premijer Hrvatske
6 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: BETAPHOTO
Zoran Milanović, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 19.02.2019. 22:18h

Hrvatskoj je u interesu ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU), jer želi stabilno susjedstvo, poručio je hrvatski premijer Zoran Milanović. 

On je danas su Briselu ocijenio da, ako su Bugarska i Rumunija članice EU, onda nema logike da to ne budu i Srbija, Crna Gora i Makedonija.

Hrvatski premijer je istakao da će se uvijek zauzimati za prava manjina, bez obzira na to je li ona srpska, italijanska ili LGBT

Na pitanje kako će se Hrvatska postaviti u pristupnim pregovorima sa Srbijom koji treba da počnu u januaru, Milanović je rekao da je Srbiji mjesto u EU, i da će se Hrvatska prema njoj i drugim državama ponašati kao partner, a ne kao mentor.

"Srbiji je mjesto u EU, ali bude li se morala prilagođavati po istim kriterijumima kao i Hrvatska, biće joj veoma teško i moglo bi dugo trajati", rekao je Milanović.

On je, kako prenosi Hina, kazao da Hrvatska želi uspjeh Srbiji, bez obzira na to ko je u njoj na vlasti, jer želi stabilno susjedstvo.

Milanović nije želio da komentariše medijske navode prema kojima je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova upoznalo zemlje sa kojima ima diplomatske odnose o lošem odnosu hrvatskih vlasti prema srpskoj nacionalnoj manjini.

On je naglasio da je predsjednik hrvatske vlade, i da vodi računa o hrvatskim građanima bez obzira na njihovu nacionalnost.

"Neke stvari radim iz uvjerenja, a ne iz političke koristi, i zbog toga trpimo političku štetu.

Imamo u Hrvatskoj ljude koji su, neću reći neprincipjelni, nego se zaista tužno ponašaju, a bogami, ni iz Beograda nemamo baš podršku, što je znak da smo u pravu", naveo je Milanović.

On je poručio da će se uvijek zauzimati za prava manjina, bez obzira na to je li ona srpska, italijanska ili LGBT.