Reakcije desničara

Beograd: Otvorena izložba o albanskim žrtvama, policija udaljila 50 ekstremista

Nešto prije 18 sati ispred Kulturnog centra okupilo se više od 100 pristalica desničarskih pokreta
73 pregleda 38 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2013. 19:57h

Izložba “Bogujevci – vizuelna istorija, omaž svim porodicama i žrtvama rata” otvorena je u 18 sati u Kulturnom centru Beograda, uprkos najavljenom upadu desničarskih grupa.

Srpski mediji prenose da se pred početak izložbe koja predstavlja umjetnički projekat Albanaca Fatosa, Jehone i Sarande Bogujevci koji su kao djeca preživeli masakr u Podujevu, okupilo više od 100 građana u znak bojkota, a ispred Kulturnog centra stajalo je mnoštvo pripadnika regularne policije, brigade i jedinice za specijalne operacije.

Otvaranju izložbe prisustvovali su premijer Srbije Ivica Dačić, lider LDP-a Čedomir Jovanović i dramaturškinja Biljana Srbljanović.

Nešto prije 18 sati ispred Kulturnog centra okupilo se više od 100 građana, uglavnom pristalica desničarskih pokreta, ali su nešto nakon 19 sati počeli da se razilaze. B92 piše da je policija udaljila 50-ak ekstremista.

Sa izložbe (Foto: B92)

Kako je "Blic" saznao sa lica mjesta, okupljeni su uzvikivali "Živeo Vučić", "Živela velika Albanija" dobacujući kako "Dačićevi ljudi mogu da uđu na izložbu, a oni ne".

Nakon skandiranja, "protestanti" su uzdigli tri prsta i počeli da pjevaju himnu "Bože pravde" dok je policija pokušavala da ih odalji od ulaza.

Okupljeni su tvrdili da iza njih ne stoji nikakav pokret već da su obični građani koji ne dozvoljavaju da se Srbi ponižavaju, iako su se među njima mogli prepoznati prostalice pokreta "1389".

Pojedini su izvukli fotografije srpskih žrtava i počeli da ih dijele u krug stavljajući ih ispred policije, ali i bijele papire na kojima piše "ovo su mučki ubijeni Srbi čiji dželati slobodno šetaju srpskom zemljom".

Sa izložbe (Foto: B92)

Pred otvaranje izložbe, policijske snage bile su raspoređene u i ispred Kulturnog centra Beograda, a određeni broj policajaca bio je na kriznim mjestima u Knez Mihailovoj ulici.

Nacionalističi pokret “SNP Naši” pozvao je na zvaničnom sajtu “sve na izložbu šiptarskih umetnica”, dok su u komentarima sadržane prijetnje.

Galerija

Preporučujemo za Vas