Vlasnika koji izbaci psa na ulicu niko ne kažnjava i to je najveći problem

Građani iz različitih gradova BiH, od kojih su neki poveli i svoje ljubimce na proteste, uzvikivali su slogane poput “Ne mijenjajte zakon, sprovodite ga“ i “Ja biram život“
1 komentar(a)
Protest u Sarajevu: Zaštita životinja, Foto: Anadolija
Protest u Sarajevu: Zaštita životinja, Foto: Anadolija
Ažurirano: 15.12.2013. 14:40h

Oko 300 građana Bosne i Hercegovine okupili su se ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH kako bi protestovali protiv izmjena Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koji predviđa da se vrši eutanazija uličnih pasa petnaest dana nakon boravka u azilu, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani iz različitih gradova BiH, od kojih su neki poveli i svoje ljubimce na proteste, uzvikivali su slogane poput “Ne mijenjajte zakon, sprovodite ga“, “Rješenje problema nije ubijanje“, “Danas psi, sjutra mi“ i “Ja biram život“.

Predsjednik Udruženja za zaštitu životinja “Avlijaneri“ Adnan Smailbegović kazao je kako su protesti organizovani ispred svih udruženja za zaštitu životinja u BiH koji se protive izmjeni Zakona o dobrobiti životinja.

“Danas su tu među nama građani iz gotovo svih gradova BiH. Mi predlažemo neselektivnu primjenu postojećeg zakona, što podrazumijeva registraciju pasa i izgradnja azila i skloništa u kojima će boraviti isključivo bolesni ili agresivni psi, a u BiH ne postoji azil koji je napravljen prema propisima“, rekao je Smailbegović.

On je istakao da je preko Udruženja “Avlijaneri“ u posljednje tri do četiri godine udomljeno oko 2.000 pasa, dodavši da do sada nije zabilježen nijedan slučaj kažnjavanja vlasnika koji izbaci psa na ulicu, što predstavlja najveći problem.

Predsjednica Udruženja za zaštitu životinja “Prijatelji Mostar“ Aida Čizmić složila se da je zakon koji je na snazi od 2009. godine dobar, ali da je problem u tome što se ne sprovodi.

“Mostar, Konjic, Živinice i Velika Kladuša su primjeri da je zakon sprovodiv. Za rješenje ne trebaju milioni. Treba podignuti svijest građana protiv zlostavljanja i napuštanja životinja i da veterinarski inspektori kažnjavaju neodgovornost vlasnika“, kazala je Čizmić.

Državni parlament nedavno je raspravljao o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, a suština predloženih izmjena je da se, umjesto dosadašnje zakonom propisane sterilizacije, vrši eutanazija uličnih pasa i to nakon petnaest dana boravka u azilu. Predlagač izmjena Zakona je zastupnica Nermina Zaimović-Uzunović, koja je ranije istakla da je zbog napada pasa, koji su doveli do dva smrtna slučaja, ugrožena sigurnost građana.

Ulicama Sarajeva slobodno se kreće oko 13.000 pasa, dok se broj pasa lutalica u cijeloj zemlji mjeri desetinama hiljada. Prema podacima iz Hitne pomoći Sarajevo više od dvije hiljade Sarajlija do sada se javilo zbog ugriza pasa, a u bh. prijestonici dnevno se u prosjeku dese četiri napada pasa na ljude.

Bonus video: