Nakon odlaska MOL-a

Gazprom preuzima hrvatsku Inu?

Šef ruskog naftnog i gasnog giganta Aleksej Miler tražio je političku podršku mađarskog premijera Viktora Orbana, tvrde visoki izvori iz Budimpešte
0 komentar(a)
Benzinska pumpa Ine, Foto: Zadarski list
Benzinska pumpa Ine, Foto: Zadarski list
Ažurirano: 14.12.2013. 10:17h

Kompanija Gazprom zainteresovana je za preuzimanje hrvatske naftne kompanije Ina, prenose regionalni mediji.

Šef ruskog naftnog i gasnog giganta Aleksej Miler tražio je političku podršku mađarskog premijera Viktora Orbana, tvrde visoki izvori iz Budimpešte.

Prema informacijama koje je Poslovni dnevnik dobio iz tih izvora, upravo je taj interes bila jedna od glavnih tema na sastanku mađarskog premijera i čelnog čovjeka Gazproma, koji je održan prije dva dana u glavnom gradu Mađarske.

Prema tim, za sada nezvaničnim informacijama, Miler je u Budimpeštu doputovao na radni sastanak s Orbanom, a iako je formalni razlog sastanka bio veliki projekat gasovoda Južni tok, razgovaralo se o mogućnosti da ruska kompanija od mađarskog MOL otkupi vlasnički udio u Ini.

Miler je došao da osigura Orbanovu podršku ukoliko MOL odluči da se povuče iz hrvatske Ine. Mađarska vlada je najveći pojedinačni dioničar u MOL-u a njena podrška bi nesporno bila preduslov takve transakcije.

MOL još nije donio odluku o prodaji, ali ako bi do nje došlo, čini se da bi Gazprom bio najozbiljniji kandidat za preuzimanje, kaže izvor Poslovnog dnevnika koji je vrlo blizak samom vrhu mađarske politike.