Završena istraga: Četrdesetčetiri psa u Zagrebu ubila je vlasnica azila

Policija je podnijela krivičnu prijavu protiv nje, ali i sekretara udruženja koje upravlja azilom
5 komentar(a)
pas, Foto: Shutterstock
pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.12.2013. 13:19h

"Dalibore, ja više ne mogu. Ne znam kako sa psima dalje. Bespomoćna sam i izlaza ne vidim. Najbolje će biti da ih uspavam. Pomozi mi da pronađem rješenje", ovim riječima se početkom decembra 61-godišnja Brankica Crosetti požalila prijateljičinom suprugu Daliboru Bariću (37), inače sekretaru udruženja Astor i suprugu predsjednice Astora, Romane, a koji je odmah zasukao rukave i dao se u potragu za smrtonosnim sredstvom za eutanaziju T-61.

Svjestan moguće kaznene odgovornosti ako slučaj dođe u javnost i do organa gonjenja, Dalibor se, kako piše Jutarnji list, 6. decembra dovezao u prihvatilište u Blato na Jadranskoj aveniji, gdje ga je čekala nervozna Brankica, koja se "lomila" danima šta da radi.

Uprkos svemu, oko 15 sati tog kobnog dana intravenozno je ubrizgala u ukupno 44 psa smrtonosnu dozu sredstva za eutanaziju.

Bešćutno je ugasila živote četvoronožnim ljubimcima od kojih je najviše bilo mješanaca, a bila su tu i tri boksera, te po jedan šarplaninac, njemački ovčar i rotvajler. Oprostila se sa njima i nestala. Čak je, kako saznaje Jutarnji, pokušala oduzeti i vlastiti život, jer joj je pritisak nakog pokolja životinja bio prevelik teret.

Sedam sati uspavljivanja nedužnih životinja

Danima psi nisu lajali. Komšijama je to bilo čudno, da bi 10. decembra oko 16:15 sati policija od jednog od građana saznala za stravičan prizor mrtvih pasa. Svaki od njih je bio čipovan, a gotovo svima je Brankica dala i imena.

Slijedeći tragove kao i podatke o vlasništvu udruženja, barake i pasa, istražioci su vrlo brzo ušli u trag i Brankici koja, bez obzira da je osmislila i izvela stravični zločin, odlučila svojom ispoviješću da 'utopi' i svog pomagača Dalibora koji je trenutno još na kriminalističkoj obradi.

"Da, uspavala sam ih. Jednog po jednog. Punih sedam sati sve je to trajalo. Volim životinje, ali bila sam stjerana u ćošak i počeli su ispaštati. Ostala sam bez novca i više nisam imala izlaza. Ali, nisam bila u tome sama. Dalibor mi je pomogao u nabavci sredstva za uspavljivanje", rekla je pritisnuta dokazima Brankica, nakon stavljanja lisica na ruke.

Može dobiti godinu zatvora

Za razliku od Brankice koja će kazneno odgovarati zbog ubijanja i mučenja životinja, a zbog čega joj prijeti do jedne godine zatvora, za pretpostaviti je da će Dalibora sustići ruka pravde zbog pomaganja u (ne)djelu.

Još, međutim, nije poznato gdje je nabavio je sredstva za eutanaziju.

Inače, Brankici ovo nije prvi ulazak u policijske kaznene evidencije. Ogriješila se o zakon zbog nekoliko imovinskih delikata, dok je Bariću ovo prvi kazneni grijeh.

Bonus video: