Švarc-Šiling: Vrijeme je da se pokrenu njemački mehanizmi u BiH

Bivši visoki predstavnik u BiH smatra da je postojeće stanje u toj zemlji u najmanju ruku uvod u duboke socijalne nemire
67 pregleda 11 komentar(a)
Kristijan Švarc-Šiling, Foto: Taz.de
Kristijan Švarc-Šiling, Foto: Taz.de
Ažurirano: 09.12.2013. 12:13h

Bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling ocijenio je da "BiH nije na dobrom putu, te da Njemačka više ne može ostati po strani" već "mora da se umiješa".

"Sad je vrijeme da se pokrenu njemački mehanizmi u BiH. Na to pozivaju brojni uticajni pojedinci i institucije.

Njemački diplomata je izrazio čuđenje da građani BiH "godinama glasaju za iste političare" dodajući da mu nije jasno kako već na sceni nije generacija novih političara

Njemačka kao najuticajnija država centralne Evrope, ako ne i cijele Evrope, naprosto više nema izbora i mora se umiješati s jasnim konceptom", rekao je Švarc-Šiling za današnji "Dnevni avaz".

On je naglasio da "Njemačka vidi da se stanje u BiH ne može ignorisati i da se ne može dopustiti političarima u BiH da rade šta žele".

"Nema istinskih reformi, ništa se ne mijenja nabolje, sve je samo gore i gore.

Nije u interesu Evrope, pa samim tim ni Njemačke, da BiH ima toliku nezaposlenost, strane investicije skoro su ravne nuli, evropski fondovi sve više smanjuju iznos novca namijenjen BiH jer političari ne rade šta su obećali da će uraditi... Ako se ovako nastavi, neće se dobro završiti", upozorio je.

On smatra da je ovakvo stanje u BiH u najmanju ruku uvod u duboke socijalne nemire.

Švarc-Šiling je podsjetio da je BiH već izgubila više od 80 miliona eura pomoći EU, te da to "ne brine političare koji istinski ne žele u EU jer onda neće moći da profitiraju na osnovu pozicija koje sada imaju".

Njemački diplomata je izrazio čuđenje da građani BiH "godinama glasaju za iste političare" dodajući da mu nije jasno kako već na sceni nije generacija novih političara.

"Dolazi vrijeme promjena. I one neće biti samo u BiH, nego i Evropljani moraju da naprave neke promjene. Šta god da se odluči, promjene su neizbježne.

Ako vi na predstojećim izborima ne date šansu novoj generaciji političara, Njemačka i Evropa naći će način, uz pomoć SAD, da se promjene dese u BiH, u to budite sigurni ", izjavio je Švarc-Šiling.

Prema njegovim riječima, Evropljani neće moći da urade ništa ako ne budu radili zajedno sa SAD.

"Američka je uloga od suštinskog značaja i oni moraju biti uključeni u bilo kakve evropske aktivnosti u BiH. Njemačka nekako najbolje razumije prilike i mentalitet na Balkanu i ona je država koja bi najbolje mogla da sprovede plan Zapada u BiH.

Uostalom, već imamo dobra iskustva njemačkog rada u Srbiji i na Kosovu", zaključio je njemački diplomata.

Bonus video: