Evropski parlament traži status kandidata za Albaniju, BiH niko ne spominje

U odvojenim rezolucijama, evropski poslanici su ocijenili napredak koji su na putu prema EU ostvarili Srbija, Kosovo i Island
5 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Www.ecf.com
Evropski parlament, Foto: Www.ecf.com
Ažurirano: 05.12.2013. 16:56h

Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta pozvao je Savjet Evropske unije (EU) da Albaniji dodijeli status zemlje kandidata bez odlaganja i podržala početak pregovora EU sa Srbijom.

U odvojenim rezolucijama, evropski poslanici su ocijenili napredak koji su na putu prema EU ostvarili Srbija, Kosovo i Island.

Savjet EU treba da jasno izrazi zadovoljstvo napretkom koji je ostvarila Albanija te toj zemlji dodijeli status zemlje kandidata, navodi se u saopštenju.

Poslanici Evropskog parlamenta izrazili su zadovoljstvo odlukom Evropskog savjeta da u junu pokrene pregovore o članstvu sa Beogradom. Pozvali su da se međuvladina konferencija EU-Srbija održi u decembru ove godine, insistirajući da Srbija nastavi sa evropskim reformama.

Izrazili su zadovoljstvo istorijskim dogovorom između Srbije i Kosova u aprilu ove godine. Evropski poslanici su naglasili da je održavanje lokalnih izbora veliki korak za demokratiju u toj zemlji.

Takođe su kazali da očekuju odluku Islanda o mogućnosti održavanja referenduma o pristupanju te zemlje EU.

U zaključcima sa sastanka nije spomenuta Bosna i Hercegovina (BiH) u kontekstu proširenja EU-a na Zapadni Balkan.

Bonus video: