Srbija protiv genetski modifikovane hrane

Nekoliko stotina građana je danas ranije protestovalo u centru Beograda tražeći od vlasti da ne dozvole uvođenje GMO hrane
2 komentar(a)
genetski modifikovana hrana, paradajz, Foto: Shutterstock.com
genetski modifikovana hrana, paradajz, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.12.2013. 19:23h

Nakon današnjeg protesta u Beogradu protiv uvođenja genetski modifikovanih prehrambenih proizvoda u Srbiju, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo da Zakon o GMO koji je na snazi od 2009. godine nije bezbjedan za građane Srbije i mora da se mijenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Aktuelni Zakon dozvoljava genetsku modifikaciju do 0,9 odsto, što otvara prostor za ulaz modifikacija koje su čak i eksperimentalne prirode, navodi se u saopštenju gdje se prenosi da je stav Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da se ne dozvoli gajenje GMO kultura na teritoriji Srbije, kao ni uvoz GMO proizvoda za ljudsku upotrebu.

"Promjenom aktuelnog Zakona o GMO uveo bi se red na tržište, deklarisali proizvodi, a potrošači bi imali informaciju o tome kakvog su sadržaja namirnice koje kupuju. Izmjenom važećeg Zakona o GMO, naše zakonodavstvo bi bilo usaglašeno sa zakonodavstvom EU u ovoj oblasti koje je najrestriktivnije na svijetu", navedeno je u saopštenju.

Nekoliko stotina građana je danas ranije protestovalo u centru Beograda tražeći od vlasti da ne dozvole uvođenje GMO hrane.

Bonus video: