Afera sa humanitarnom akcijom u Hrvatskoj

Majka djevojčice najveću nepravilnost vidi u tome što je Ministarstvo finansija utvrdilo da je u humanitarnoj akciji prikupljeno 573.000, a njoj je rečeno da je prikupljeno 286.000 eura
2 komentar(a)
Nora Šitum, Foto: Facebook
Nora Šitum, Foto: Facebook
Ažurirano: 04.12.2013. 15:51h

Majka preminule Nore Šitum, Đana Atanasovska izjavila je da su rezultati nadzora hrvatskog Ministarstva finansija potvrdili njene sumnje da je udruženje "Hrabro dijete" na nezakonit način prikupljalo novac za liječenje devojčice, dok iz Udruženja tvrde da izveštaj nadzora još nisu dobili i da su objavili sve podatke o prikupljenom novcu.

Hrvatsko Ministarstvo finansija utvrdilo je da je u akciji prikupljanja i trošenja novca za liječenje djevojčice Nore Šitum bilo zloupotreba koje ukazuju na postojanje krivičnog djela.

Utvrđeno je da nedostaje dio novca, pa će Ministarstvo rezultate nadzora poslati nadležnom državnom tužilaštvu, prenijela je agencija Hina.

Atanasovska najveću nepravilnost vidi u tome što je Ministarstvo finansija utvrdilo da je u humanitarnoj akciji prikupljeno 4,38 miliona kuna (573.000 eura), ističući da je ona dobila podatak da je prikupljeno 2,19 miliona kuna (286.000 eura).

Ona je dodala i da su državnom Tužilaštvu poslate brojne prijave građana koje, kako je rekla, dokazuju da su im članovi udruženja davali brojeve svojih privatnih računa da uplaćuju novac za liječenje njene ćerke.

"Napisali bi u zagradi `član udruženja` i objašnjenje da broj računa udruženja ne radi. Za sve postoje dokazi i trenutno je istraga u toku", dodala je majka djevojčice.

S druge strane, sekretar udruženja "Hrabro dijete" Haris Kapetanović potvrdio je da su se tom ministarstvu izjasnili zbog jedne uplate koja nije išla preko računa udruženja, koji u tom trenutku nije radio, već preko računa Radio Psunja.

"Napisali bi u zagradi `član udruženja` i objašnjenje da broj računa udruženja ne radi. Za sve postoje dokazi i trenutno je istraga u toku"

Udruženje je, dodao je on, kancelariji državne uprave podnijelo finansijski izvještaj za februar, a kancelarija je izdala rješenje u kome stoji da je na računu akcije za Noru ostalo oko 280.000 eura.

Kapetanović tvrdi da je Norinoj majci poslato to rješenje, a da je naknadno stiglo oko dva miliona kuna (260.000 eura) prikupljenih preko poziva na humanitarni broj telefona,što su takođe objavili.

Bonus video: