Jadranka Kosor svjedočila na suđenju Sanaderu

Ona je svjedočila je da je tadašnji premijer Sanader kupovinu zgrade obrazložio interesima države
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2013. 13:41h

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor svjedočila je danas na suđenju svom prethodniku na čelu Vlade, Ivu Sanaderu u slučaju "Planinska" u kojem je optužen za malverzacije s prodajom poslovne zgrade u Zagrebu Vladi Hrvatske.

Kosor je na sudu u Zagrebu rekla da je kao potpredsjednica Vlade 2009. potpisala ugovor o kupovini zgrade u Planinskoj ulici, o kojem se prethodno raspravljalo na užem kabinetu vlade.

Ona je svjedočila je da je tadašnji premijer Sanader kupovinu zgrade obrazložio interesima države, jer je Ministarstvo regionalnog razvoja za čije je potrebe kupljena zgrada bilo dislocirano i u zgradi u najmu.

Sudija zagrebačkog Zzupanijskog suda zabranila je Jadranki Kosor da odgovori na nekoliko pitanja Sanaderovih advokata koja, kako je obrazloženo, nemaju veze s predmetom "Planinska".

Među ostalim, advokata Čedu Prodanovića zanimalo je da li je istina da je kao premijerka poslala pismo Evropskoj komisiji da se uskoro podižu optužnice i da li je tužilaštvu slala svjedoke koji su teretili bivšeg premijera.

Sanader se u više slučajeva tereti za korupciju, ali tvrdi da je žrtva političkog progona koji je naredila Jadranka Kosor. Bivši premijer uložio je prigovor na njeno svjedočenje i rekao da nije tačno da se o kupovini zgrade u Planinskoj raspravljalo na sjednici Vlade na proleće 2009.

U slučaju "Planinska" Kosor se već pojavila sredinom prošlog mjeseca, ali je ročište odloženo zbog Sanaderovih zdravstvenih problema. Ona je pozvana na sud, jer je kao potpredsjednica Vlade potpisala dokument o kupovini sporne zgrade.

Zgrada je kupljena po znatno višoj cijeni od tržišne, a suoptuženi u tom slučaju, vlasnik sporne zgrade i lanca mesara Stjepan Fiolić, po sopstvenom priznanju, Sanaderu je predao oko 17 miliona kuna (2,2 miliona evra) provizije.

Bonus video: