Dodik napustio sastanak sa Fileom

"Kada se federalni partneri usaglase, neka nas pozovu i riješićemo to pitanje", rekao je Dodik
16 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Beta/AP
Milorad Dodik, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.12.2013. 10:17h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik napustio je danas sastanak sedam najuticajnijih lidera političkih partija Bosne i Hercegovine (BiH) sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u Pragu, čiji je cilj dogovor o sprovođenju presude "Sejdić-Finci", piše sarajevski Klix.

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik rekao je novinarima da napušta sastanak jer je "situacija u vezi sa tom odlukom jasna kada je riječ o RS-u i da je ostalo da se usaglase partneri u Federaciji BiH".

"Ostavljeni smo da satima sjedimo po hodnicima dok lideri stranaka iz Federacije pokušavaju odvojeno postignu neki dogovor. Mislim da je to nekorektno i zato napuštam ovaj sastanak, a RS je dala svoj stav u vezi sa ovim pitanjem", izjavio je Dodik.

Dodik je dodao da je predloženo rješenje "na način da se ukine diskriminirajuća odredba prema onima koji nijesu dio konstitutivnih naroda u BiH".

"Kada se federalni partneri usaglase, neka nas pozovu i riješićemo to pitanje", rekao je Dodik za banjalučku televiziju TV 1.

U razgovorima u Pragu učestvovali su međunarodni predstavnici, pored Filea i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen i Hojt Ji, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

Bonus video: